Fit pečený květák s Tandoori kořením a mátovým chutney

Tento fit recept od Evy doporučujeme všemi deseti. 🙂 Pečené květáky už jistě znáte, tento je ovšem o trochu jiný. Květák pečený s kořením Tandoori doplněný mátovým chutney vám zmizí ze stolu opravdu rychle :).   Věděla jsem, že když doma navrhnu tuto odlehčenější variantu přípravy, budou na mě opět koukat nechápající oči, jelikož jsem si zas vymyslela nějakou novinku. Je veliká škoda, že spoustu lidí si neuvědomuje, jak široké má květák v kuchyni uplatnění. Většina jej připravuje smažený nebo jako květákový mozeček, v lepším případě si někdo troufne na krémovou květákovou polévku. Spojení indického koření, máty a květáku vytvořilo osvěžující letní jídlo, které (teda aspoň u nás doma) uspokojilo i masožravce. Stejně tak jak na začátku i na konci po mě pokukovala ta očka, ale už jiným způsobem, tentokrát říkajícím: „Kdy jdeš znovu na trh pro další květák?“
  • Doba přípravy: 1h + čas na marinování
  • Porce: 4

Eva

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Koření

  • 15 g sladké papriky
  • 15 g mleté kurkumy
  • 5 g skořice
  • 5 g hřebíčku
  • ½ muškátového oříšku (čerstvě namletého/nastrouhaného)
  • 11 g koriandrových semínek
  • 20 g kmínu
  • 5 g kardamomu
  • 4 g chilli nebo kajenského pepře

Mátové chutney

  • 2 hrnky čerstvé máty
  • 1 hrnek koriandru
  • 1 šalotka
  • ½ chilli papričky (volitelné)
  • šťáva z 1 limety
  • ¼ hrnku jogurtu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • sůl

Květák

  • 1 velká hlava květáku, omytá a zbavená listů
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce tandoori koření (ingredience výše)
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička soli
  • 120 ml bílého jogurtu (já použila řeckého typu)

Postup

1

Ingredience na koření smíchejte a dejte stranou. Můžete koření Tandoori také koupit hotové, pokud se vám nechce jej vyrábět.

2

Ingredience na mátové chutney vložte do mixéru a umixujte dohladka.

3

Smíchejte česnek, zázvor, tandoori koření, sůl a citrónovou šťávu. Rozmixujte do pasty, přidejte jogurt a jen lehce rozmixujte tak, aby se vše spojilo.

4

Květák vložte do velké mísy a potřete jej připravenou marinádou. Poté jej nechte aspoň hodinu prolnout s kořením, můžete jej však zabalit a dát do lednice přes noc.

5

Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečícím papírem přendejte květák a pečte přibližně 45 až 60 minut, nebo dokud není měkký.

6

Servírujte s koriandrem. limetkami a mátovým chutney.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Matcha cookies s bílou čokoládou a guajavou

Mangový džus

Grilované brambory

Řezy z odpalovaného těsta s vanilkovým pudinkem, mascarpone krémem a broskvemi

Nutella cheesecake

Sladké rohlíky plněné makovou náplní

Cibulový květák s hráškem

Okurková zmrzlina

Rychlé křupavé pekanové sušenky

Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu

Jahodový dort

Vánoční cukroví – polomáčené máslové sušenky s čokoládovými hoblinkami