Pečený květák v medovo-česnekové omáčce
Vynikající a lehká dobrota jen tak sama o sobě, nebo jako fantastická příloha. My jej za sebe můžeme doporučit s rýží. Trochu chudší, ale vynikající večeře. 🙂 Květák zkrátka skrývá netušené možnosti. Vyzkoušejte jej s lehce pikantní medovou omáčkou, zažijete úplně nový rozměr chutí.

Ingredience
- 1/2 květáku, rozdělený na malinké růžice
Omáčka
- 6 lžic medu
- 4 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžička sušené cibule
- 6 lžic vody + 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 – 1 lžíce pálivé chilli omáčky (množství dle vašich preferencí)
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem.
Květákové růžice vložte na plech a nechte je přibližně půl hodiny, nebo dokud nebude květák měkký. Květák nevařte, upeče se do měkka v troubě.
Mezitím si připravte omáčku. Všechny ingredience (kromě škrobu a vody) smíchejte v rendlíku a dejte na plamen. Přiveďte k varu a promíchejte dohladka.
V malé misce smíchejte vodu se škrobem a přidejte tuto směs do rendlíku s omáčkou. Finální omáčku opět chvíli povařte, dokud nezhoustne.
Pokud se vám bude během pečení zdát, že květák zbytečně vysychá, můžete jej lehce pokapat vodou. Po cca 20 minutách můžete dát plech do horčí části trouby, aby se více zapekl.
Růžice zalijte omáčkou, důkladně promíchejte a posypte nasekanou jarní cibulkou.
Můžete podávat. 🙂 Květák je skvělý i zcela samotný nebo jako senzační příloha.
Mohlo by vás zajímat:
bezlepkové med Recepty s květákem slané recepty snadné recepty
Zdroj: kirbiecravings.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře