Čokoládové cookies se zázvorem
Cookies jsou navrch křehké a křupavé, uvnitř jemné a vláčné. Zpočátku vyniká chuť čokolády, pak se ale jemně rozvine chuť koření, zázvoru a melasy.

Ingredience na 10 porcí
Na 40 – 50 cookies budete potřebovat:
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 a 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžíce holandského kakaa
- 120 g změklého másla
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 hrnku tmavého třtinového cukru
- 1/4 hrnku melasy
- 1 lžička jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky vařicí vody
- 200 g hořké čokolády min. 50%, nasekané na malé kousky
- na obalení asi 1/4 hrnku krupicového cukru
(hrnek o objemu 240 ml)
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
V míse smíchejte mouku, mletý zázvor, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a kakao. Odložte stranou. Čokoládu nasekejte na drobné kousky.
Ve větší míse nebo v robotu vyšlehejte změklé máslo se strouhaným zázvorem do pěny, přidejte cukr a melasu a dobře zašlehejte.
V malé misce smíchejte jedlou sodu s vařicí vodou.

Při nízkém výkonu šlehače zašlehejte polovinu moučné směsi, pak přidejte jedlou sodu s vodou a nakonec zbývající mouku. Přisypte čokoládu a rukama těsto dopracujte. Je poměrně tuhé a kousky čokolády by měly být v těstu patrné.
Těsto zmáčkněte do silnější placky, zabalte do folie a dejte asi na dvě hodiny do lednice odpočinout.
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. Ze ztuhlého těsta tvarujte kuličky, každou obalte v krupicovém cukru a dejte na plech. Nedávejte úplně vedle sebe, kuličky se lehce "rozjedou". Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až kuličky na povrchu prasknou. V půlce pečení můžete plech otočit.

Ihned po upečení jsou cookies měkké, proto je nechte chvilku vychladnout na plechu, pak teprve přendejte na mřížku nebo tácek. Uchovávejte v uzavřené dóze.
Poznámka
Z výše uvedeného množství jsem připravila 42 sušenek. Kuličky jsem dělala o velikosti asi jako kulaté lízátko Chupa Chups :)
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře