Ingredience na 10 porcí

  • rum
  • hrst hrozinek
  • hrst oloupaných mandlí
  • 20g droždí
  • 200ml vlažného mléka
  • 100g cukru krupice
  • 500g hladké mouky
  • citronová kůra
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 25g másla
  • 20g sádla
  • 4 lžíce slunečnicového oleje

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Rozinky si namočíme do rumu a necháme je nasáknout. Mandle si nasekáme na drobno.

2

Já si těsto nechávám zpracovat v pekárně. Do pekárny vložíme ingredience v následujícím pořadí - mléko, 2 vejce, cukr, rozdrobené droždí, rozpuštěné máslo (nesmí být horké), rozpuštěné sádlo (nesmí být horké), olej, mouka, citronová kůra. Do mouky uděláme důlek a nasypeme do něj sůl a zahrneme. Na pekárně nastavíme program těsto. Při zvukovém signálu přidáme nasekané mandle a rozinky (cca po 5 minutách).

3

Pokud budete těsto dělat ručně: Rozinky namočíme do rumu. Uděláme si kvásek z droždí, části vlažného mléka a trochu cukru. V míse si smícháme mouku, zbylý cukr, zbylé mléko, rozinky, nasekané mandle, citronovou kůru, 2 vajíčka, sůl, rozpuštěné tuky (máslo a sádlo) a olej. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto. Nechte hodinu kynout.

4

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

5

Vykynuté těsto přendáme na vál a propracujeme ho rukama. Vytvarujeme bochník, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 30 minut kynout přikryté utěrkou.

6

Před pečením potřeme mazanec rozšlehaným vajíčkem a posypeme zbytkem nasekaných mandlí. Pečeme asi 45 min.

Velikonoční mazanec

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Anajka

Anajka

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře