Postup
Krok 1
V pánvi orestujte maso dohněda. Posolte, přidejte olivový olej, česnek a cibuli. Restujte přibližně 2 minuty, přidejte drcená rajčata, bazalku, sůl a pepř. Nechte vařit na malém plameni, zakryté přibližně 30 minut. Mezitím omyjte a nakrájejte na tenké plátky, posolte a nechte 10 minut stát. Po této době vysajte papírovým kapesníkem přebytečnou vodu z cuketových plátků.

Krok 2
Na kontaktní grilu orestujte plátky cukety do lehce hnědé. Předehřejte troubu na 190 °C. V misce promíchejte ricottu, parmazán a vejce. Do zapékací mísy o velikosti 22×33 cm rozprostřete polovinu množství rajčatové směsi, zaskládejte cuketou, přidejte půl hrnku ricottové směsi a posypejte cca hrnkem strouhaného eidamu. Zopakujte, dokud nevypotřebujete ingredience. Poslední vrstva bude z cukety a omáčky.

Krok 3
Zakryjte mísu alobalem a pečte v troubě přibližně 30 minut. Poté sundejte alobal a pečte dalších 20 minut, po kterých posypejte vršek zbylým eidamem a nechte v troubě už jen rozspustit. Lasaně vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout před servírováním.
