Domácí řecký jogurt

Ingredience
- Litr mléka
- Bílý jogurt (s živými kulturami)
Výroba řeckého jogurtu je naprostá hračka, chce to jen mít trpělivost, než se jogurt uleží, ale to pochutnání stojí za to, je to vážně husté! Pokud ještě s výrobou jogurtu nemáte zkušenosti, můžete si nejprve vyrobit jen jednu dávku, ale jestli máte rádi řecké jogurty, budete si snad s radostí dělat věší dávky. 🙂
Řecký jogurt je výborný s medem, čerstvým ovocem i ořechy, ale to už je samozřejmě na vás. 🙂 Jak ho máte nejraději?
Postup:
Krok 1
V kastrole zahřejte mléko minimálně na 60 °C, ale nemělo by se vařit.
Krok 2
Mléko přelijte ho do nekovové mísy, ve které pak bude jogurt odpočívat a nechte chladnout na pokojovou teplotu.
Krok 3
Do zchladlého mléka vmíchejte tři lžíce jogurtu, zakryjte čistým ručníkem či utěrkou a nechte 8-12 hodin odpočívat na teplém místě (v zimě můžete nechat v troubě vyhřáté na 40°C).
Krok 4
Zbavte se přebytečné tekutiny. Tu buď můžete opatrně slít a odebrat lžící, nebo jogurt vymačkat přes mušelínové pláténko.
Varianta 2: na čistou nekovovou mísu položte cedník, vyložte ho plátnem (lze nahradit i nějakým tričkem, pokud ho obětujete), jogurt přelijte a nechte pár hodin samovolně odkapat v lednici, případně použijte jen plátno/tričko bez cedníku a látku zafixujte gumičkami.
Krok 5
Jogurt můžete ještě rozšlehat, aby měl jednotnou a jemnější texturu.
Dobrou chuť! 🙂
Skladujte v lednici až 5 dnů ve vzduchotěsné nádobě. Pár lžic si vždy nechte po ruce na výrobu další várky.
Mohlo by vás zajímat:
domácí jogurt řecký jogurt
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře