Dýňový koláč
Alias Pumpkin pie v USA dost jede! Zvlášť teď, když začíná podzim, v každém obchodě mají výzdobu z dýní, malých, velkých, dýňové muffiny, dýňové koláče, zmrzlinu s příchutí dýně…prostě snad všechno, na co si jen vzpomenete. Oranžová je všude okolo. Tenhle koláč jsem si zamilovala. Loni jsem ho dělala proprvé a všichni si z něj sedli na zadek. Recept je jednoduchý, hrozně rychlý (všechno máte nachystané cca do 15 minut), a pak následuje pečení cca 35 min.

Ingredience na 8 porcí
- 250- 300 g grahamových sušenek (může být i jiný druh, ale já použila tyhle)
- 55 g másla
- 1 hrnek dýňového pyré
- (připravíte uvařením oloupané dýně ve vodě – cca 15-20 minut, slijete vodu a rozmixujete – občas stačí jen „rozňahňat“ vidličkou). Tady se to dá koupit i v plechovce (nevím, jak u nás), ale čerstvé je čerstvé
- 1 plechovka Salka (slazeného kondenzované mléka)
- 2 vejce
- špetka soli
- 2 lžičky koření na dýni (kombinace skořice, muškátového oříšku a hřebíčku)
- 200 ml smetany ke šlehání 31 %
- 20 g cukru
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Rozemeleme si sušenky a smícháme s roztopeným máslem. Rukama prohněteme a vmačkáme do kulaté formy.
Šoupneme na 10 minut do trouby na 175 stupňů.
Na náplň smícháme všechny ingredience v míse a prošleháme. Těsto bude docela řídké.
Vlijeme do formy a dáme znovu do trouby na cca 35 minut (že je koláč hotový poznáte tak, že náplň ztuhne a vypadá jako hustší pudink se škraloupem; já do koláče vždycky lehce drcnu a tím poznáte, jestli je náplň ještě tekutá, nebo už ztuhlá)
Koláč dáme stranou vychladnout a mezitím si ušleháme smetanu s cukrem na šlehačku, kterou ozdobíme dort.
Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Dýně Vegetariánské
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře