
Na polévku:
V rendlíčku zpěníme máslo a přihodíme na něj na kolečka nakrájenou cibulku. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo.
Jakmile cibulka zesklovatí, přisypeme mrkev a chvíli za stálého míchání opékáme. Pokud nikomu nevadí chuť zázvoru (zejména dětem), můžeme jej na kousky nakrájený přihodit k mrkvi. (Také jej lze nakrájet na větší kousky a ty pak před mixováním vytáhnout, aby jeho síla nebyla tak veliká.) Když mrkev trochu slehne a změkne, zalijeme ji vodou, osolíme a necháme 10 minut povařit.
Zatím si oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Jakmile mrkev změkne a pustí šťávu, polévku rozmixujeme. Dle požadované hustoty dolejeme vodu. Přidáme brambory a necháme je uvařit do měkka. Před koncem vaření zjemníme trochou mléka a dosolíme.
Nalejeme do hlubokého talíře a na ozdobu použijeme plátky čerstvé mrkve a nať z cibulky.