fbpx

6 receptů na zdravé zeleninové chipsy

Podívejte se na vybrané recepty na zeleninové chipsy, které jsou zdravější variantou těch kupovaných.

6 receptů na zdravé zeleninové chipsy

Chipsy z batátů (sladkých brambor)

  • batáty
  • sůl
  • rozmarýn

Batáty neboli sladké brambory s kořením a solí mají zajímavou sladko-slanou chuť. Požadované množství batátů nakrájejte na tenké plátky. Batáty prosolte a okořeňte rozmarýnem. Můžete je připravit na talíři vyloženém pečicím papírem v mikrovlnce (asi 4 minuty), nebo v klasické troubě na pečicím plechu (čas závisí na teplotě trouby, raději často kontrolujte.

Chipsy z řepy

  • 4 střední řepy
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka pepře

Na chutné chipsy použijte červenou nebo žlutou salátovou řepu.

Předehřejte troubu na 180 °C. Omyjte 4 střední řepy a důkladně očistěte, ale neloupejte. Odkrojte nať. Řepu nakrájejte na tenké plátky, které v míse promíchejte se 2 lžičkami olivového oleje. Přidejte sůl a pepř. Pečte 10 minut, poté plátky řepy otočte a pečte dalších 5 – 10 minut.

Sladké mrkvové chipsy

  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Smíchejte pokrájenou mrkev s kokosovým olejem, skořicí a solí. Mrkev vyskládejte na plech (aby byla jen v jedné vrstvě) a pečte 10 – 12 minut. Hlídejte, aby se chipsy nepřipálily.

Kořeněné mrkvové chipsy

  • 2 mrkve nakrájené na kolečka
  • 1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • špetka kajenského pepře

Předehřejte troubu na 220 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Smíchejte pokrájenou mrkev s kokosovým olejem, pepři a solí. Mrkev vyskládejte na plech (aby byla jen v jedné vrstvě) a pečte 10 – 12 minut. Hlídejte, aby se chipsy nepřipálily.

Pastiňákové chipsy

  • 3 oloupané pastiňáky
  • 2 lžičky olivového oleje
  • špetka soli

Předehřejte troubu na 180 °C. Pastiňáky nakrájejte na tenká kolečka a promíchejte je s olivovým olejem a solí. Plech vyložte pečicím papírem a na něj vyskládejte kolečka pastiňáku. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Kolečka obraťte a pečte dalších 15 minut dozlatova.

Špenátové chipsy

  • 2 hrnky čerstvého listového špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • italské koření (hotovou směs nebo oregano a bazalku)
  • špetka soli

Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát promíchejte v míse s olivovým olejem, kořením a solí. Vyložte plech pečicím papírem, na něj vyskládejte v jedné vrstvě špenát a pečte 8 minut. Hlídejte, aby se špenát nepřipálil.

Tipy

Zdroje obrázků: westonproducts.com, wellsphere.com, popsugar.com, beforeitsnews.com

Mohlo by vás zajímat:
brambory chipsy kokosový olej mrkev olivový olej špenát zdravé Fitness a zdravé

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře