Jablečný koláč s tvarohem

Na podzim kdy je všude dost jablíček a i za pěknou cenu u nás doma nejvíc frčí štrúdl a to na všechny způsoby, ať už s krájenými jablíčky nebo strouhanými a s různými drobnými obměnami. Ale chce to i trochu změnu, takže když jsem v časopisu Gurmet uviděla recept na tento koláč bylo mi jasné, že jablka a tvaroh budou víc než skvělý parťáci a hned ho musím zkusit upéct! No a upřímně je to pecka!!! Mnohem lepší než štrúdl,rázem máme doma nového jablečného oblíbence. Navíc je jednodušší na přípravu a celkově velmi snadný, takže vhodný i pro "pekaře" začátečníky :) Těsto je úžasně vláčné a krásně cítit po tvarohu, drobenka slaďoučká a myslím, že určitě vyzkouším i nějaké obměny ve zdravější verzi se špaldovou moukou apod. Koláč můžete chystat do dortové formy ( 24cm ) stejně jako já nebo na plech rozdíl bude jen v době pečení a tloušťce tvarohového těsta.

Cucinare con amore

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Ingredience na jeden koláč:

  • cca 6 větších kusů jablek, oloupaných a nahrubo nastrouhaných
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu ve staniolu (ale jde to i s tím z vaničky, taky jsem zkoušela,ale o fous lepší je ve staniolu )
  • 180 g klasického bílého cukru krystal
  • 160 g změklého másla plus trochu na vymazání formy
  • 3 celá vajíčka
  • 1 prášek do pečiva
  • 140 g hrubé mouky + 140 g třtinového cukru + 60 g změklého másla + 1-2 hrsti ořechů,které máte rádi , já použila mandle smíchané s vlašskými ořechy

Postup

1

Nejprve si předehřejme troubu na 180°C a formu vyložíme pečícím papírem ( dno ) a boky vymažeme máslem. V míse si utřeme do pěny klasický cukr s máslem , poté přidáme vajíčka a nakonec tvaroh. Vše dobře utřeme dohromady.

2

V jiné míse smícháme mouku s práškem do pečiva a poté vsypeme do máslové směsi, dobře spojíme a přendáme do formy na pečení. Jablíčka nastrouháme a navrstvíme na těsto.

3

V míse smícháme máslo, mouku, nasekané ořechy a cukr na drobenku, tou poté posypeme koláč a dáme trouby péct dozlatova, cca 40-55 minut podle toho jak máte vysoké těsto. Upečený koláč necháme dobře vychladnout a už jen servírujeme.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Černé rýžové nudle s kuřecím masem a kari

Opilé jahody v červeném víně

Dobrota pro sportovce – pečený květák na olivovém oleji + Videorecept

Recept na domácí rajský protlak

Švédský jablečný koláč

Hovězí enchiladas s avokádem a salsou

Krémová špenátová polévka se slaninou

Zdravé linecké cukroví

Bezlepková pizza margherita

Nepečený cheesecake se štědrou dávkou Baileys

Domácí pickles aneb kvašená zelenina

Karamelizovaná řepa s cibulí