Jednoduchý jablečný koláč s makovými puntíky
Koláč je bez tuku, bez bílého cukru a bez mouky a přesto je díky jablkům šťavnatý a díky máku a jogurtu je to navíc i vápníková bomba.

Ingredience na 10 porcí
- 18 menších jablek
- 3 hrnky ovesných vloček
- 1 velký bílý jogurt (400 – 500 g)
- 200 g rozinek
- 150 g máku
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Nejdříve si připravíme rozinky. Propláchneme je, dáme do misky a zalijeme vroucí vodou jen tak, aby byly potopené. Než nám trošku změknou, připravíme si jablka. Oloupeme je, rozkrojíme na půlku a vykrojíme jádřinec.
Do mixéru dáme ovesné vločky a rozmixujeme je na mouku. Vsypeme do mísy a přidáme 1 lžičku jedlé sody.
Do mixéru nyní vsypeme mák a rozmixujeme. Mák dáme do druhé misky a přidáme lžičku skořice.
Nakonec do mixéru vsypeme rozinky i s vodou, ve které byly namočené a rozmixujeme dohladka.
Polovinu rozinek odebereme a přidáme k máku.
Do mixéru přidáme ke zbylým rozinkám jogurt a jen pár vteřin promícháme - jen co se obojí spojí.
Směs rozinek a jogurtu vylijeme do ovesné mouky a pořádně promícháme.
Rozprostřeme těsto na máslem vymazaný pečící papír a do těsta vmáčkneme rozpůlená jablka.

Z máku s rozmixovanou polovinou rozinek utvoříme do jablek "puntíky". Můžeme je uhladit namočenou lžičkou.

Koláč dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme 35 - 40 minut.

Mohlo by vás zajímat:
Fitness a zdravé Vegetariánské
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře