fbpx

Legendární jablečný koláč našich babiček

Myslím, že tenhle známe všichni. Někdo s jablky, jiný s rebarborou. Dělají ho naše babičky :)

24252265-10212094764019043-519028966-n-2

Ingredience na 16 porcí

Těsto:

  • 500 g polohrubá mouka
  • 100 g moučkový cukr
  • 250 g máslo
  • 2 ks vejce
  • 2 – 3 lžíce bílého vína (nebo mléko)
  • 1 prášek do pečiva

Jablečná náplň:

  • 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g cukru krupice
  • špetka skořice

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

V misce rukama smícháme všechny suroviny na těsto. Pokud by se těsto nechtělo spojit, přidejte ještě trochu vína. Hotové těsto dejte na chvilku do lednice, stačí dokud připravíme jablečnou náplň.

2

Náplň: jablka očistíme a nastrouháme na struhadle, šťávu necháváme. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a špetkou skořice.

3

Těsto přeložíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta rozválíme na velikost plechu (25 x 35 cm) a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo po okrajích plechu trochu zvednuté nahoru. Na těsto naložíme jablečnou náplň a opakem lžíce nebo stěrkou uhladíme.

4

Vyválíme druhé těsto, pomocí válečku přeneseme a položíme na jablka. Přečnívající těsto na krajích ukrojíme. Vrch koláče propícháme vidličkou a upečeme.

5

Pečte na 180°C. Po 30 minutách kontrolujte troubu. Pečte dozlatova. Koláč nechte úplně vychladnout a poté ho nakrájejte. Na závěr ho můžete pospat moučkovým cukrem.

24251761-10212094762339001-1086157846-n-2

  • Líbil se Vám recept?


    Italian Trulli Pak by se Vám mohla líbit i naše kuchařka se zdravými recepty, kterou jsem nedávno vydali. S touto kuchařkou budete jíst zdravě a ušetříte čas i peníze. Pošleme vám ji bez poštovného a můžete nám ji do 30 dní zdarma vrátit. 🙂

    Více informací o kuchařce




Mohlo by vás zajímat:
jablka koláče Bez oříšků Dezerty Podzim

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře