Droga pro každého milovníka čokolády – takový je tento koláč.
Vařeniště.cz
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
Korpus
250 g hladké mouky
125 g másla, nakrájeného na kostičky
2 polévkové lžíce moučkového cukru
2 polévkové lžíce vody
Náplň
200 g kvalitní tmavé čokolády
125 g másla
1 vrchovatá čajová lžička instantní kávy
3 vejce
170 g cukru
150 ml smetany 30 %
+ kakao na posypání
Postup
1
Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr a máslo. Prsty promačkávejte máslo s moukou, dokud nevznikne drobenka. Poté přilijte vodu a vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici 30 minut odležet.
2
Čokoládu spolu s máslem vložte do kastrůlku a ve vodní lázni rozpusťte, přidejte kávu, nechte zchladnout.
3
Těsto rozválejte na pomoučeném vále a přeneste do koláčové formy, uhlaďte kraje a dno propíchněte několikrát vidličkou. Vyložte alobalem, zasypte fazolemi nebo hrachem a dejte péct na 10 minut. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut. Po 5 minutách vyndejte z trouby a ztlumte na 180 °C.
4
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte smetanu a promíchejte. Vmíchejte čokoládovou směs. Zalijte korpus a pečte 40 minut. Vychladlý koláč posypte kakaem.
Poznámka
Doporučuji nevynechat k podávání zakysanou smetanu!