Krémový cheesecake s čokoládovou krustou, karamelem a smetanou
- Doba přípravy: 2 h 30 minut + čas na chlazení
Ingredience
Domácí karamel
- ½ hrnku krupicového cukru
- 2 lžíce kukuřičného sirupu
- 3 lžíce másla
- ⅓ hrnku smetany ke šlehání
Krusta
- 3 hrnky nadrcených celozrnných sušenek
- ½ hrnku třtinového cukru
- 220 g másla, rozpuštěného
- 1¼ hrnku čokoládových kousků
Náplň
- 720 g krémového sýra
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1½ hrnku krupicového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- ¼ hrnku domácího karamelu (recept níže)
- 4 vejce, pokojové teploty
Zdobení
- ½ hrnku šlehačky
- ½ hrnku domácího karamelu
- nakrájené kousky čokoládových tyčinek
Postup
V malém rendlíku smíchejte cukr a kukuřičný sirup. Zahřívejte na mírném ohni a občas promíchejte.
Jakmile karamel zezlátne, sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte.
Opatrně přidejte smetanu a promíchejte dohladka.
Skladujte v lednici.
Předehřejte troubu na 150 °C.
Smíchejte všechny ingredience na krustu kromě čokoládových kousků.
Směs natlačte na dno formy o průměru 22 cm.
Posypejte čokoládovými kousky a vložte formu na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte přibližně 5 minut nebo dokud čokoláda nezměkne. Rozetřete ji pomocí stěrky rovnoměrně po dně.
Formu vložte do mrazáku, než připravíte náplň.
Rozšlehejte krémový sýr s cukrem, zakysanou smetanou, vanilkou a karamelem.
Přidejte vejce a po jednom je zašlehejte. Připravený krém nalijte do formy a obalte ji z venku alobalem.
Vložte formu do plechu s vyššími okraji a nalijte do ní horkou vodu přibližně do poloviny výšky cheesecaku.
Pečte přibližně hodinu a půl až hodinu a třičtvrtě v předehřáté troubě na 150 °C. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Vložte do trouby minimálně na 6 hodin, ideálně přes noc.
Na vršek cheesecaku nalijte karamel a ozdobte kousky tyčinek.
Ozdobte trochou vyšlehané smetany dle fantazie a podávejte.