fbpx

Mujaddara

Mujaddara je bezmasý orientální pokrm, jehož základem je rýže a čočka. Já jsem zvolila rýži basmati, protože je po uvaření sypká a nelepí se, což u tohoto receptu potřebujeme. V originálním receptu se používá klasická hnědá čočka, já jsem se ale rozhodla svou verzi ozvláštnit čočkou Beluga, která má zemitější chuť a nemusí se dopředu namáčet.

Mujaddara

Ingredience na 4 porce

Suroviny na 4 porce:

  • 1 hrnek rýže basmati
  • 1 hrnek čočky Beluga
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 citrónu
  • 2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1 lžíce oleje
  • čerstvý koriandr, tymián, majoránka…

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Čočku Beluga propereme a dáme vařit do osolené vody na 30 minut. (Má tužší konzistenci než klasická čočka, tak se nebojte, že je nedovařená.)

Mujaddara
2

Do dalšího hrnce dáme rozehřát olej, na kterém opečeme na jemno pokrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Až zezlátnou, zasypeme mletým koriandrem, římskám kmínem a skořicí a zasypeme rýží, kterou ve směsi cibule a koření pěkně obalíme. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme 15 - 17 minut.

3

Uvařenou čočku promícháme s uvařenou rýží, vmícháme pokrájené čerstvé bylinky, zakápneme šťávou z půlky citrónu a ještě dochutíme pepřem, případně solí.

Mujaddara

Mohlo by vás zajímat:
Luštěniny

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře