Ruličky
Náplň
Na ozdobu
Máslo necháme změknout. V míse smícháme mouku s cukrem, solí, vanilkou, kakaem, máslem, porstvým vínem a vejcem. Vypracujeme pevné měkké těsto, zabalíme do mikrotenu a necháme v lednici asi půl hodiny odpočinout.
Ricottu smícháme s cukrem a citrónem, a také uložíme do lednice.
Odleželé těsto rokrojíme na 4 části a každou z nich rozválíme velmi natenko na pomoučeném stole. Vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájíme kolečka a obtočíme jimi kokové trubičky o průměru asi 1 cm. Spoj těsta vždy namočíme troškou vody.
Zabalené ruličky vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a z obou stran usmažíme dozlatova.
Osmažené ruličky necháme odkapat na ubrouscích. Když trochu zchladnou, stáhneme je z kovových trubiček. Když vychladnou docela, naplníme je ricottou. Nejlíp nám k tomu postouží zdobící plátěný nebo igelitový pytlík se zdobičkou s větším otvorem. Konce ruliček s krémem máčíme v posekaných pistácicích, poprášíme lehce moučkovým cukrem a podáváme s ovocem.