Cheesecake s jablky a slaným karamelem

Sýrová vrstva je nižší, než u klasického cheesecaku, proto není v chuti tak dominantní. Jablka dodají vláčnost a skvěle ladí s křupavou drobenkou na vrchu. No a slaný karamel je v tomto případě taková třešnička na dortu. Pokud se Vám s ním nechce dělat, můžete ho klidně vynechat, koláč bude dobrý i bez něj.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Sušenkový základ:

  • 140 g karamelových sušenek Lotus
  • 40 g rozpuštěného másla

Sýrová náplň:

  • 250 g krémového sýra
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce

Jablková náplň:

  • 3 jablka, lépe kyselejší
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku

Drobenka:

  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky (nebo polohrubé)
  • 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 50 g másla
  • Slaný karamel:
  • 1/2 hrnek cukru krupice
  • 43 g másla
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání 33%
  • cca 0,5 lžičky mořské soli

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a vytvarujte dno, dobře přitlačte. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut.

2

Sýr vyšlehejte společně s cukrem do hladké směsi. Přidejte vanilku a zašlehejte vejce. Nalijte na horkou předpečenou sušenkovou krustu a uhlaďte.

3

Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s kořením a rovnoměrně navrstvěte na sýrovou směs.

4

Drobenka: Cukr, mouku a vločky smíchejte, přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Nejrychleji připravíte drobenku v mixéru nebo food procesoru, ale můžete klidně i ručně. Drobenku rovnoměrně nasypte na jablka dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů asi na 30 minut. Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a pak dejte min. na 8 hodin do lednice.

5

Slaný karamel: Cukr dejte do menšího hrnce a při střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až do úplného rozpuštění. Pak přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás.

6

Cheesecake opatrně vyndejte s formy, rozkrájejte na jednotlivé porce a polijte slaným karamelem.

Poznámka

Pokud Vám karamel příliš ztuhl, dejte ho na pár sekund do mikrovlnné trouby. Na rozdíl od klasického cheesecaku, tenhle chutná nejlépe při pokojové teplotě. Před servírováním ho tedy vyndejte včas z lednice, rozdíl v chuti je opravdu znát :)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bezlepkový vláčný cheesecake s vanilkou

Vláčný mrkvový dort s jemným krémem

Sušenky z arašídového másla

Zdravé veganské batátové brownies

Ořechový koláč

Video: Lahodné nutellové tiramisu s vanilkou

Švestková povidla

Citronový koláč s pudinkovým krémem

Treska pečená v těstíčku

Americká klasika – snadné domácí Corn Dogy

Grissini – italské tyčinky

Kesu mrkvove kari