fbpx

Cheesecake s jablky a slaným karamelem

Sýrová vrstva je nižší, než u klasického cheesecaku, proto není v chuti tak dominantní. Jablka dodají vláčnost a skvěle ladí s křupavou drobenkou na vrchu. No a slaný karamel je v tomto případě taková třešnička na dortu. Pokud se Vám s ním nechce dělat, můžete ho klidně vynechat, koláč bude dobrý i bez něj.

Cheesecake s jablky a slaným karamelem

Ingredience na 10 porcí

Sušenkový základ:

  • 140 g karamelových sušenek Lotus
  • 40 g rozpuštěného másla

Sýrová náplň:

  • 250 g krémového sýra 
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce

Jablková náplň:

  • 3 jablka, lépe kyselejší
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku

Drobenka:

  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky (nebo polohrubé)
  • 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 50 g másla
  • Slaný karamel:
  • 1/2 hrnek cukru krupice
  • 43 g másla
  • 1/4 hrnku smetany ke šlehání 33%
  • cca 0,5 lžičky mořské soli

 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno formy vyložte pečícím papírem. Sušenky rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs vsypte do připravené formy a vytvarujte dno, dobře přitlačte. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut.

2

Sýr vyšlehejte společně s cukrem do hladké směsi. Přidejte vanilku a zašlehejte vejce. Nalijte na horkou předpečenou sušenkovou krustu a uhlaďte.

Cheesecake s jablky a slaným karamelem
3

Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Promíchejte s kořením a rovnoměrně navrstvěte na sýrovou směs.

4

Drobenka: Cukr, mouku a vločky smíchejte, přidejte máslo nakrájené na malé kousky. Nejrychleji připravíte drobenku v mixéru nebo food procesoru, ale můžete klidně i ručně. Drobenku rovnoměrně nasypte na jablka dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů asi na 30 minut. Nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a pak dejte min. na 8 hodin do lednice.

Cheesecake s jablky a slaným karamelem
5

Slaný karamel: Cukr dejte do menšího hrnce a při střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až do úplného rozpuštění. Pak přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás.

6

Cheesecake opatrně vyndejte s formy, rozkrájejte na jednotlivé porce a polijte slaným karamelem.

Cheesecake s jablky a slaným karamelem

Poznámka

Pokud Vám karamel příliš ztuhl, dejte ho na pár sekund do mikrovlnné trouby. Na rozdíl od klasického cheesecaku, tenhle chutná nejlépe při pokojové teplotě. Před servírováním ho tedy vyndejte včas z lednice, rozdíl v chuti je opravdu znát :)

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

Marcela Bevilaqua

Marcela Bevilaqua 20. 11. 2018

Miluji to!

Koláčik je fantasticky … ja ešte pridávam oriešky 🍰

Odpovědět

Terezka Jedličková

Terezka Jedličková 28. 9. 2018

Miluji to!

Včera jsem ho upekla a dnes jsem musela ochutnat a je moc luxusní 😘

Odpovědět

pro přidání komentáře