Recepty s avokádem
- Zdravé lanýže z čokolády a avokáda s nádherně krémovou texturou
- Expresní večeře: Těstoviny s avokádovou omáčkou
- Těstoviny s krémovou avokádovou omáčkou
- Zdravý avokádový hummus ve 2 krocích
- Ladný puding z avokáda – dietní a bez vaření
- Čokoládové sušenky s avokádem
- Třeba využijete i radu, Jak oloupat avokádo během 30 vteřin
Vlastnosti avokáda pro zdraví
1. Snižuje hladinu cholesterolu
Avokádo je plné dobrých tuků, jedno denně vám poskytne 32 % doporučeného dávky tuku. Jedná se o mononenasycené tuky, které jsou pro naše tělo prospěšnější. Pomáhají nám snižovat hladinu cholesterolu, což pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.
2. Snižuje krevní tlak
Jedna miska nakrájeného avokáda vám dá 20 % denní dávky draslíku, což je dvakrát tolik co dostanete od banánu. V avokádu je také 10 % z vaší denní dávky hořčíku. Draslík a hořčík jsou klíčoví ukazatelé při kontrole krevního tlaku. Na namožené svaly se doporučuje dát si banán kvůli jeho obsahu hořčíku. Avokádo je lepší!
3. Udržuje pocit sytosti
Jedno avokádo obsahuje 40 % doporučené denní dávky vlákniny a spolehlivě vám pomůže, zejména pokud si dáváte pozor na svou váhu. Avokádo totiž pomáhá udržet si pocit plnosti na delší dobu. Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, které jsou potřeba pro správné fungování trávicí systém.
4. Pomáhá při vstřebávání ostatních živin
Důležité vitamíny, jako jsou A, D, E a K jsou rozpustné v tucích a je potřeba, aby je tuk vstřebal v těle. Díky avokádu se tak děje, proto je dobré ho přidávat do salátů nebo k extra zeleninovým pokrmům.
5. Je prospěšné během těhotenství
Během těhotenství je důležité dbát na příjem kyseliny listové. To ví téměř každý, respektive každá. Ale to, že je v avokádu hned 25 % její doporučené dávky, už tak známé není. Kyselina listová také pomáhá snižovat riziko srdečního infarktu.
6. Vitamíny a minerály
Avokádo obsahuje obrovské množství živin, které k životu potřebujeme. Má v sobě hned 20 vitaminů a minerálů. Vitaminu C je v něm 25 % denní dávky. B6 je v avokádu také hodně, ten pomáhá bojovat proti onemocněním a infekcím.
Tipy
- Zkuste použít avokádo jako náhradu za tučné ingredience ve vašich jídlech.
- Avokádo můžete využít i v pečení. Stačí jen nahradit tukové složky v moučnících či pečivu (olej, rostlinný tuk, máslo) stejným množstvím avokáda.