Zvyšte si vitalitu s avokádem – 6 receptů a 6 tipů

Chcete si zvýšit svou vitalitu a celkovou pohodu? Připravili jsme pro vás výběr 6 oblíbených receptů s avokádem a seznam 6 nejdůležitějších vlastností avokáda pro zdraví. 🙂

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Recepty s avokádem

Vlastnosti avokáda pro zdraví

1. Snižuje hladinu cholesterolu

Avokádo je plné dobrých tuků, jedno denně vám poskytne 32 % doporučeného dávky tuku. Jedná se o mononenasycené tuky, které jsou pro naše tělo prospěšnější. Pomáhají nám snižovat hladinu cholesterolu, což pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

2. Snižuje krevní tlak

Jedna miska nakrájeného avokáda vám dá 20 % denní dávky draslíku, což je dvakrát tolik co dostanete od banánu. V avokádu je také 10 % z vaší denní dávky hořčíku. Draslík a hořčík jsou klíčoví ukazatelé při kontrole krevního tlaku. Na namožené svaly se doporučuje dát si banán kvůli jeho obsahu hořčíku. Avokádo je lepší!

3. Udržuje pocit sytosti

Jedno avokádo obsahuje 40 % doporučené denní dávky vlákniny a spolehlivě vám pomůže, zejména pokud si dáváte pozor na svou váhu. Avokádo totiž pomáhá udržet si pocit plnosti na delší dobu. Obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, které jsou potřeba pro správné fungování trávicí systém.

4. Pomáhá při vstřebávání ostatních živin 

Důležité vitamíny, jako jsou A, D, E a K jsou rozpustné v tucích a je potřeba, aby je tuk vstřebal v těle. Díky avokádu se tak děje, proto je dobré ho přidávat do salátů nebo k extra zeleninovým pokrmům.

5. Je prospěšné během těhotenství

Během těhotenství je důležité dbát na příjem kyseliny listové. To ví téměř každý, respektive každá. Ale to, že je v avokádu hned 25 % její doporučené dávky, už tak známé není. Kyselina listová také pomáhá snižovat riziko srdečního infarktu.

6. Vitamíny a minerály

Avokádo obsahuje obrovské množství živin, které k životu potřebujeme. Má v sobě hned 20 vitaminů a minerálů. Vitaminu C je v něm 25 % denní dávky. B6 je v avokádu také hodně, ten pomáhá bojovat proti onemocněním a infekcím.

Tipy

  • Zkuste použít avokádo jako náhradu za tučné ingredience ve vašich jídlech.
  • Avokádo můžete využít i v pečení. Stačí jen nahradit tukové složky v moučnících či pečivu (olej, rostlinný tuk, máslo) stejným množstvím avokáda.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Chilli s krůtím masem a bylinkami

Italské domácí ragú

Nejlepší marináda na maso

Dietní kuřecí stripsy s cornflakovou krustou a petrželkou + Video

Video: Švédské masové koule v krémové omáčce s těstovinami z jednoho hrnce

Dýňový “guláš“

Celozrnné těstoviny s cherry rajčátky

Dýňová polévka s červenou čočkou a kokosovým mlékem

Adzukové chilli

Risotto s cuketou

Tempeh s červenou cibulí a pórkem

Zapečené cuketové chipsy s česnekem a parmezánem