fbpx

Jahodové kostky

Jahody jsou všude, takže i u mne na blogu :). Připravila jsem si pro vás recept na skvělé jahodové kostky. Teď jsou v troubě a nádherně voní :). U nás je tenhle zdravější receptík hodně v oblibě.

Jahodové kostky

Ingredience na 4 porce

Jahodové kostky:

  • 1 hrnek ovesných vloček (pro celiaky mohou být bezlepkové)
  • 3/4 hrknu celozrnné mouky (funguje třeba i kukuřičná)
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g rozpuštěného másla (pro vegany může být i kokosový olej)
  • 250 g pokrájených jahod
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru

 Glazura(nemusí být, ale je to o dost chutnější a pro lidi, co mají rádi sladké přímo povinnost :)):

  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

 

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Troubu si předehřeju na 190°C. Pekáček (použila jsem 20x20 cm) si vložím pečícím papírem tak, aby mi na dvou stranách přesahoval, pro lepší vyjmutí upečeného koláče. Mám radši, když papír drží na místě, tak jsem si ještě pekáček vytřela máslem.

2

V míse smíchám vločky, mouku, cukr, skořici a sůl. Přidám máslo a důkladně směs promíchám.

Jahodové kostky
3

Půl hrnku směsi si dám stranou a zbytek natlačím na dno formy. Půlku pokrájených jahod si v miste promíchám se škrobem, cukrem a citronovou šťávou. Rovnoměrně rozprostřu připravený korpus a prázdná místečka dosypu zbylými jahodami. Na vrch posypu zbytkem směsi.

Jahodové kostky
4

Dám péct tak na 35 - 45 minut. Vyndám, když se jahody krásně rozvoní a povrch zezlátne. Nechám vychladnout.

5

Mezitím si připravím glazuru. V misce smíchám mléko, cukr a extrakt a celý výtvor pokapu.

Mohlo by vás zajímat:
Brambory

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře