
Oloupejte řepu a nakrájejte ji na tenčí plátky (méně než 1 centimetr). Z fenyklu odřízněte vrchní část se zelenými výhonky (ty si ponechte na závěrečné ozdobení hotové polévky) a zbavte ho otlačených vrchních listů. Nakrájejte je ho na silnější kolečka. Řepa se peče pomaleji, proto potřebujeme, aby byly kousky fenyklu silnější a nespálily se.
Nakrájenou zeleninu promíchejte s olivovým olejem a balzamikem, trošku ji osolte a opepřete. Rozprostřete ji na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 1 hodinu. Občas můžete zeleninu prohrábnout.
Jakmile červená řepa změkne, přesypte upečenou zeleninu do hrnce, zalijte ji 1,2 l vody a přiveďte k varu. Pak do hrnce přisypte 100 g kozího sýra a vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji horkou, posypanou zbytkem sýra a snítkami fenyklu.
Pokud vám kozí sýr nechutná, můžete ho nahradit například cottage sýrem. V Paleo, Whole30 či veganské variantě polévku doplňte krémem z předem namočených kešu ořechů, které jste rozmixovali dohladka v trošce vody se solí.