s
s
Těsto
Náplň
Nejprve si udělejte náplň. Jahody nakrájejte cca na centimetrové kostičky. Hroznové víno překrojte podélně na poloviny. Smíchejte s cukrem a dejte do hrnce. Zahřívejte. Až ovoce pustí trochu šťávy, rozmíchejte si v hrnečku škrob s vodou a přilijte ke směsi.
Za stálého míchání vařte dokud směs nezhoustne. Pak na mírném ohni vařte dalších 7-10 minut. Nechte vychladnout.
Zatímco vám náplň chladne, připravte si těsto. Smíchejte mouku se solí a cukrem. Pak do něj nakrájejte STUDENÉ máslo a zpracujte, dokud nepřipomíná drobenku. Tady se hodí použít robot ke hnětení těsta - rukama byste směs zbytečně zahřívali.
K těstu přidejte vodu a zpracujte na hladké těsto. Dejte alespoň na půl hodinky do ledničky (a mezitím si připravte třeba oběd) ;-)
Na lehce pomoučeném válu vyválejte těsto na tloušťku asi 3mm. Přesuňte do formy (nejlépe forma na quiche nebo podobná). Těsto by mělo vytvořit takovou "vaničku" takže okraje by měly být až nahoru. Nalijte vychladlou jahodovou směs.
Ze zbytku těsta (mělo by vám nějaké zbýt) vykrájejte nebo vyřezejte libovolné tvary (srdíčka, kytičky, proužky) a poklaďte jimi povrch koláče. (Můžete potřít rozšlehaným žloutkem).
Pečte 15 minut na 190°C a pak dalších 20 minut na 170°C. Kontrolujte pohledem. Směs se vám bude snažit mírně vybublat, ale neměla by překypět. (vyzkoušeno ;-) ). Před podáváním nechte zcela vychladnout, nebo se vám z horkého koláče směs rozteče do stran.