Čočková polévka z pomalého hrnce

Skvělá polévka ze žluté čočky, zeleniny a směsi koření, která Vám určitě vám bude chutnat. U nás chutná i dětem. Pomalý hrnec není podmínkou, polévku si můžete připravit i v normálním hrnci a postup jsem přidala.

Maria Jurková

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

200 g žluté loupané čočky na dhál (loupaná a rozpůlená) – namočené přes noc
1 plechovku loupaných rajčat
1 plnou lžičku sypkého bujonu (zeleninového)
½ lžičky přírodní soli
1 lžičku mletého koriandru
1 malou cibuli
2 mrkve
1 velký řapík celeru (nebo 2 malé)
2 lžíce olivového oleje
1 plnou lžičku sladké papriky
1 lžičku vinného octu
asi 900 ml vody

Postup

1

Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte namočenou přes noc. Pokud nemáte možnost nechat tak dlouho, nevadí. Je lepší namočit aspoň na 1–2 hodiny než vůbec, ale počítejte s tím, že samotné vaření pak může trvat o něco déle.

2

Očištěnou cibuli, mrkve a celer nakrájejte na malé kostičky a vložte do pomalého hrnce.

3

Přidejte loupaná rajčata z plechovky i s protlakem – vše, co je v plechovce (rajčata také rozkrájená na menší kousky), olej, sůl, bujon, papriku, sušený koriandr a vodu.

4

Promíchejte, přikryjte pokličkou a dejte vařit na vyšší teplotu (hight) na 6 hodin. Nechte si časovou rezervu 1 hodinu – některá čočka potřebuje trochu více času, tak počítejte max. 7 hodin.

5

Rozmixujte přibližně polovinu polévky a vraťte ji zpátky do hrnce. Bude krémovější.

6

Posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.

Poznámka

Postup (pro „normální“ hrnec):

1.Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nechte namočenou přes noc. Pokud nemáte možnost nechat tak dlouho, nevadí. Je lepší namočit aspoň na 1–2 hodiny před vařením než vůbec.
2. Očištěnou cibuli, mrkve a celer nakrájejte na malé kostičky a orestujte na olivovém oleji se solí.
3. Přidejte loupaná rajčata, bujón, koření a vodu a pomalu vařte (s pokličkou) na mírném ohni, dokud čočka nezměkne (cca 30 minut – ale záleží na čočce).
4. Rozmixujte přibližně polovinu polévky a vraťte ji zpátky do hrnce. Bude krémovější.
5. Posypejte nasekaným čerstvým koriandrem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bezlepkový chléb

Polníčkové pesto

Krémový quiche s Nivou a křupavou krustou

Čokoládovo – borůvkový dezert do skleničky

Křupavé kuřecí kousky s 11 druhy koření a bylinek

Sýrové sušenky

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem

Velikonoční máslové sušenky

Salát z rajčat a sýru cottage

Domácí rebarborovo-jahodová marmeláda jako od babičky

Jednoduchá jablečná bábovka s kyškou, ořechy a medem

Čokoládový koláč s křupavou krustou a jahodami