Pečená zelenina s bylinkami
Jednoduchá příloha nebo “jednohubky” pro návštěvu či na grilování. Pečená zelenina často zaujme i ty, kteří jí příliš neholdují. Tato navíc krásně voní bylinkami a dobře se hodí k masovým pokrmům.
- Čas vaření: 40 minut
- Porce: 6 – 8

Potřebujeme
- 450 g mrkve, oloupané a nakrájené na kratší tyčinky
- 450 g pastiňáku, oloupaného a nakrájeného na kratší tyčinky
- 1 velká červená cibule, nakrájená na 16 dílků
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce fenyklu
- 1 lžíce koriandru (semínek)
- 1 lžička celého kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 1/4 hrnku čerstvých koriandrových lístků, nasekaných
Postup
Předehřejte troubu na 210 °C. Připravte si dva plechy se zvýšenými okraji.
Na plechy rozprostřete mrkve, pastiňáky a cibulové kousky. Pokapejte olivovým olejem, posypte solí, pepřem, kmínem, koriandrovými semínky a fenyklem.
Vše promíchejte a dejte plechy do vyhřáté trouby. Pečte přibližně 15 minut, poté zeleninu obraťte a promíchejte. Pečte dalších 10 minut.
Ještě teplou zeleninu pokapejte octem, posypte nakrájenými koriandrovými lístky a servírujte.
Mohlo by vás zajímat:
mrkev olivový olej pečení recepty slané recepty snadné recepty zdravé recepty zelenina
Zdroj: ohmyveggies.com
Pečená kořenová zelenina
Jednoduchá příloha nebo “jednohubky” pro návštěvu či na grilování. Pečená zelenina často zaujme i ty, kteří jí příliš neholdují. Tato navíc krásně voní bylinkami a dobře se hodí k masovým pokrmům.
- Čas vaření: 40 minut
- Porce: 6 – 8

Potřebujeme na 8 porcí
- 8–12 mrkví, ostrouhaných a nakrájených na čtvrtiny
- 2 brambory nakrájené na čtvrtiny
- 1–2 pastiňáky, ostoruhané a nakrájené na čtvrtiny
- 1 hlava česneku, neloupaná, rozdělena na stroužky
- 1 máslová dýně, oloupaná, začištěná, nakrájená na kostky
- 2 šalotky, nakrájené na kostičky
- 1 bulva celeru, nakrájená na kostky
- 2–3 větvičky rozmarýnu, zbavené stonku
- extra panenský olivový olej
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a plech vysteleme alobalem.
Veškerou zeleninu dáme do mísy a zakapeme olivovým olejem. Přidáme rozmarýn, sůl a pepř a dobře promícháme, aby se koření rozprostřelo.
Zeleninu rozprostřeme na vystlaný plech v jedné vrstvě a pečeme po dobu 40 až 50 minut, nebo dokud nezačne mít zelenina tenkou kůrčičku. Zhruba po 20 minutách pečení zeleninu promícháme.
Zeleninu vyndáme z plechu a ještě teplou servírujeme.
Mohlo by vás zajímat:
mrkev olivový olej pečení recepty slané recepty snadné recepty zdravé recepty zelenina
Zdroj: 12tomatoes.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře