Pletence s pekanovými ořechy a javorovým sirupem
Ingredience
Těsto
- 400g hladké mouky
- 6g sušeného droždí
- 2g prášku do pečiva (vinného kamene)
- 20g třtinového cukru demerara + trochu na posypání těsta
- 60g másla
- 200g mléka
- lžička citr. šťávy
- špetka soli
- vejce na potření pečiva
Náplň
- 30g třtinového cukru demerara
- 80g javorového sirupu
- 30g mléka
- 40g škrobu
- 10g másla
- pekanové ořechy
Postup
Těsto i náplň je nejlepší připravit večer a pečivo upéct ráno. Na těsto smíchejte všechny suché přísady a pak přidejte změklé máslo, mléko a citr. šťávu. Zadělejte vláčné těsto a dejte ho do olejem vymazané mísy na noc do lednice.

Na náplň zahřejte javorový sirup s cukrem a vmíchejte máslo. V mléce rozmíchejte škrob, vlijte do směsi ze sirupu a provařte. Nakonec dejte nasekané ořechy. Ponechte si jich pár ještě na ozdobu.

Ráno těsto vyndejte z chladničky a nechte ho na teplém místě vykynout (asi 1-2h). Plochu na vyvalování posypte třtinovým cukrem a na něm vyválejte těsto do tvaru obdélníku. Pocukrujte ho a válečkem cukr vpracujte do těsta. Obdélník přeložte na třetiny (stejně jako u těsta na croissanty http://www.tynatyna.cz/search?q=croissanty ) a pak znovu vyválejte a přeložte, celý postup 2x zopakujte. Dále už jen tvarujte do požadovaných tvarů (šneků, pletenců, šátečků..) a potírejte náplní. Okraje pečlivě přimáčkněte, aby se při pečení tvary nerozevřely a náplň nevytekla. Ale u pletenců to není na škodu, jsou pak pěkně „šťavnaté“ .
Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě asi hodinu kynout. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými ořechy a pečte asi 20min na 175°C.