Domácí dýňový koláč se skořicí a pomerančovou kůrou

Připravte si vlastní dýňový koláč, který krásně vypadá a přitom není vůbec těžké jej připravit. Obzvlášť oceníte máslové a křehké těsto, díky kterému je koláč chuťově opravdu výjimečný. Krémová náplň s vůni skořice, zázvoru a hřebíčku je klasika, která též nikdy neomrzí :).

  • Doba přípravy: 1 h 40 minut
  • Porce: 8 – 10
recept-na-dynovy-kolac

Ingredience

Těsto

(z receptu připravíte dvě koláčové krusty, tudíž jej můžete buď napůlit nebo druhou část těsta schovat na později, lze ji i zamrazit)

  • 2 a ¾ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 110 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
  • ⅔ hrnku ztuženého tuku
  • ½ hrnku ledové vody (nemusíte využít všechnu)

Náplň

  • 450 g dýňového pyré (dá se koupit v plechovce)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ¼ hrnku krupicového cukru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • ⅛ lžičky mletého černého pepře
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • 3 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 1 a ½ hrnku smetany ke šlehání

Potření

  • 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící smetany

Postup

Krok 1

V míse promíchejte mouku, sůl, cukr, máslo a ztužený tuk.

pie-crust-2-700x1057

Krok 2

Postupně vpracujte máslo a ztužený tuk do mouky, dokud nevzniknou větší drobky těsta. Poté po lžíci přilévejte ledovou vodu a v mezičase promíchávejte stěrkou. Jakmile se zformuje těsto do větší koule, přestaňte přilévat vodu.

pie-crust-6-700x988

Krok 3

Těsto přendejte na pomoučený povrch a zpracujte je v kompaktní hmotu. Rozdělte jej na poloviny a z každé vypracujte menší kruh. Zabalte oba do potravinové folie a vložte aspoň na dvě hodiny do lednice.

pie-crust-10-700x730

Krok 4

Předehřejte troubu na 190 °C. Jeden kus chlazeného těsta vyválejte na přibližně 30 cm velký kruh a opatrně jím vyložte formu na koláč o velikosti 22 x 5 cm na výšku. Odstraňte přebývající konce těsta, ze kterých můžete vymodelovat nějaké ozdobné tvary na koláč. Směsí vejce a smetany potřete povrch těsta.

pumpkin-pie-2-678x1024

Krok 5

Dno formy propíchejte na několika místech vidličkou, dno vyložte pečícím papírem a na něj nasypte rýži, sušený hrách nebo fazole – proto, aby se při pečení těsto nenafouklo a zbylo místo na náplň. Pečte přibližně 12 minut nebo dozlatova. Pokud jste si připravili nějaké ozdoby z přebytečného těsta, upečte je též teď.

pumpkin-pie-4-680x450

Krok 6

Mezitím si připravte náplň. V misce rozšlehejte společně dýni, oba cukry, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, pomerančovou kůru a vejce.

pumpkin-pie-1-680x991

Krok 7

Přilijte smetanu a připravenou náplň nalijte do upečené krusty. Vraťte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 75 až 80 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde suchá. Vypněte troubu n nechte koláč v ní s pootevřenými dvířky. Po 15 minutách jej dejte chladit na mřížku.

pumpkin-pie-6-680x684

Krok 8

Poté ozdobte pečenými ozdobami, pokud jste nějaké vytvořili. Servírujte například se šlehačkou. Zbytky koláče uzavřete do nádoby a skladujte v lednici až pět dní.

pumpkin-pie-10-680x827

 

Mohlo by vás zajímat: domácí recepty, dýně, dýňové pyré, koláč, muškátový oříšek, pečení, pepř, podzimní recepty, saldké recepty, skořice, zázvor, Dezerty a dorty, Vegetariánské

Zdroj: freshaprilflours.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře