Celozrnné pomerančové bábovičky

Velká bábovka se u nás celá jen tak nesní. To by musela přijít návštěva. Ale tyto malé jsou prima náhradou, jak si zpestřit takové nevlídné odpoledne, když venku leje jako z konve. A klidně se dá nazdobit i krémem a ovocem.

Z mojí kuchyně... Papi K.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto:

  • 65 g celozrnné špaldové mouky
  • 18 g ovesných vloček (rozemletých na mouku)
  • 1 vejce
  • 35 g bílého jogurtu
  • 20 ml mléka
  • 1/2 pomeranče
  • lžička medu (15–20 g)
  • 15 g mletých vlašských ořechů
  • lžička prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • špetka soli
  • kokosový olej na vymazání

Na dozdobení:

  • 150 g tvarohu (tučnost zvolte dle libosti)
  • med dle chuti
  • 25 g smetany
  • skořicový cukr dle chuti (nemusí být, stačí jako sladidlo med, lze přidat jen špetku skořice)
  • 1–2 lžíce pomerančové šťávy dle hustoty krému
  • ovoce dle chuti (v letní sezoně např. maliny, borůvky, rybíz, …)
  • ořechy

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 stupňů. V misce vyšlehejte vejce, med, šťávu a kůru z půlky pomeranče, jogurt, mléko a špetku soli. V jiné míse smíchejte mouku, vločkovou mouku, skořici, mleté ořechy a prášek do pečiva. Sypkou směs vmíchejte do tekuté.

2

Silikonové bábovičky vymažte kokosovým olejem a naplňte těstem téměř až po okraj. Dejte na plech a pečte asi 20 minut (vyzkoušejte špejlí).

3

Po upečení vyjměte z trouby a nechejte 5 minut odpočinut. Poté opatrně vyklopte z formiček (mělo by to jít poměrně snadno). Pokud nechcete dále zdobit krémem, doporučuji pocákat medem (či jiným sladidlem), protože těsto není příliš sladké.

4

Krém: Vyšlehejte tvaroh, smetanu, šťávu a med (případně i skořicový cukr či špetku skořice) do hladkého, ne příliš tekutého krému (šťávu tedy přidávejte po troškách).

5

Bábovičkám odkrojte kulatou špičku, aby dobře stály. Poté odkrojte vyfouklou část a na ni nastříkejte cukrářským sáčkem se špičkou krém. Poklaďte oblíbeným ovocem. Na drouhou část bábovky také nastříkejte trochu krému po obvodu a přiklopte na ovoce.

6

Podle chutí strávníků takto dotvořte požadovaný počet báboviček. Nakonec také ozdobené bábovičky pocákejte medem (či jiným sladidlem). Můžete posypat pro efekt ještě i skořicí či nahrubo posekanými ořechy. Dobrou chuť.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Podzimní roláda s karamelem a pařížskou šlehačkou

Jednoduchý nepečený dort s nadýchaným kokosovým krémem

Grilované broskve s levandulí a mátou

Trhanec

Sladká „tygří“ roláda s čokoládovou náplní

Dýňové mac & “cheese“

Panna cotta z podmáslí s citronovým krémem

Video: Domací tortilly plněné krémovým sýrem s olivami, paprikou a čedarem

Vláčné kakaové řezy s jemnou tvarohovou náplní a vůní citrónu

Pečené květákové tyčinky se sýrem a kořením

Bramborové růže

Supreme z kukuřičného kuřete s hráškovým bulgurem