Jahodová galetka s rebarborou a mátovým cukrem

Pokud nemáte při ruce jahody nebo rebarboru, galetka se dá upéct naprosto se vším. Můžete použít třeba borůvky, maliny, povidla, jablka nebo třeba meruňky. Moje nejoblíbenější kombinace jsou ale sladké jahody a kyselá rebarbora. No a mátový cukr tomu všemu dodá šmrnc.

Na skok v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • 105 g másla (dobře vychlazeného)
  • špetka soli
  • 55 ml ledové vody

Náplň:

  • 300 g čerstvých jahod
  • 200 g rebarbory
  • 70 g třtinového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

Na posypání:

  • 4 lžičky třtinového cukru

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání

Mátový cukr:

  • 100 g cukru krystal
  • hrst mátových lístků

Postup

1

V míse si promícháme mouku, moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a promícháme tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo. Snažíme se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo. Přidáme vodu a opatrně těsto zpracujeme. Opět co nejrychleji. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu zchladnout v lednici.

2

Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na tenké plátky (zhruba 3 mm) a dáme do mísy. Jahody nakrájíme také na menší kousky a vhodíme k rebarboře. Přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Po této době z mísy slijeme zhruba polovinu tekutiny. Jinak by nám pak z galetky vše vyteklo.

3

Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 4 díly. Každý díl si rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 20 cm. Kolečko naplníme čtvrtinou náplně zhruba 3 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.

4

Okraje galetky potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a posypeme lžičkou třtinového cukru. Moc hezky vypadá, když posypete i okraje galetky, protože cukr krásně zkaramelizuje i na těstě.

5

Galetky pečeme na 180 stupňů 30-35 minut.

6

Než se nám galetky upečou, připravíme si mátový cukr. Je to velmi jednoduché. Do blenderu si vhodíme mátové lístky a cukr krystal a vše necháme důkladně promixovat. Nesmíme tam mít hrudky.

7

Upečené galetky servírujeme posypané mátovým cukrem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Tofu burger

Dýňový chlebíček

Cizrnovo-sýrové placičky

Zapečené lilky

Ledový salát s zakysanou smetanou a parmazanem

Antioxidační smoothie se spirulinou

Valentýnský dezert – palačinkový „Red velvet“ dort s náplní z krémového sýru

Ořechové věnečky

Super rychlý a snadný koláček ze sušeného ovoce

Čočko-bolognese omáčka na těstoviny (vegan)

Dort z karamelizovaných banánů

Fitness narozeninový dort