Předehřejte troubu na 150°C, horkovzdušnou na 130°C. Plech, velký 20×20 cm si vymažte a vyložte pečícím papírem.
Hrušky oškrábejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Na dno připraveného plechu, rozložte hrušky řezem dolu.
Do středního hrnce dejte máslo, med, třtinový cukr a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přidejte mléko a nechte trochu zchladnout.
Do střední nebo menší mísy, prosejte mouku spolu s kořením a sodou na pečení. Tuto moučnou směs přidejte k máslové a promíchejte. Na závěr ještě přidejte vejce a těsto je hotové. Přelijte jím připravené rozložené hrušky a dejte péct přibližně na hodinu. Otestujte špejlí. Přestože těsto má být ve výsledku lepkavé, špejle musí vyjít ven čistá. Nechte důkladně vychladnout a poté servírujte.