Dýňový koláč

Karolína

Autor

dynovy kolac
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Dýňový koláč je lahodný a aromatický dezert, který je oblíbený zejména během podzimních a zimních měsíců, často se podává na Den díkůvzdání v USA. Tento koláč má základem křehkou máslovou kůrku, která je naplněna jemnou a krémovou náplní z dýňového pyré. Náplň je dochucena směsí teplých koření, jako jsou skořice, zázvor a hřebíček, které dodávají koláči charakteristickou vůni a chuť.

Ingredience

Na kůrku:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla (studeného)
  • 1 lžíce cukru
  • Špetka soli
  • 2-3 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 500 g dýňového pyré (z pečené nebo vařené dýně)
  • 150 g cukru
  • 2 velká vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • Špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

1

Příprava kůrky:

  1. V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
  2. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a prsty ho zapracujte do mouky, dokud směs nebude připomínat drobenku.
  3. Postupně přidávejte studenou vodu a promíchejte, dokud se těsto nespojí.
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočinout v lednici asi 30 minut.
  5. Po odpočinku těsto vyválejte na pomoučené ploše a vložte do koláčové formy. Okraje zarovnejte.
  6. Těsto v koláčové formě propíchejte vidličkou a předpečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut, nebo dokud nezačne lehce zlátnout.
2

Příprava náplně:

  1. V míse smíchejte dýňové pyré, cukr, skořici, zázvor, hřebíček a sůl.
  2. Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
  3. Vmíchejte smetanu a vanilkový extrakt, až vznikne hladká směs.
  4. Náplň nalijte na předpečenou kůrku.
3

Pečení:

  1. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45-50 minut, nebo dokud střed náplně nebude pevný a po zapíchnutí špejle do středu vyjde čistá.
  2. Nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho podávejte, ideálně se šlehačkou.

Poznámka

Dýňový koláč je skvělý dezert pro podzimní a zimní období. Dobrou chuť!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Tradiční recept na plněná vejce s majonézou, hořčicí a sladkou paprikou

Marmeláda z hlohyně s pomerančovou šťávou

Večeře takřka bez sacharidů? Zkuste tento vynikající zapečený květák se sýrem, slaninou a cibulkou

Zapečená cuketa s rajčaty a černými olivami

Ředkvičkový guláš

Video: Nápadité skořicové minitrdelníky z toustového chlebu plněné voňavými jablky

Lokše

Čokoládové řezy s karamelem, čokoládovými kousky a ořechy

Čokoládový cake s jahodovou šlehačkou

Rychlé avokádové smoothie s kakaem a kokosovým olejem

Nepečený mrkvový dort s kešu ořechy, mandlemi a citrónovým krémem

letni salat s avokadem, jahodami a kozim syrem

Letní salát s jahodami, avokádem a kozím sýrem