Zapékané brambory s krémovou bylinkovou omáčkou a slaninou
Skvělý recept na výživné jídlo, jehož příprava zabere jen pár chvil. Pouze smícháte brambory s omáčkou a slaninou, dáte péci a za hodinku máte plno horké dobroty, která nasytí celou rodinu.
TIP Pro tento recept platí, že čím tučnější sýr použijete, tím lepší! 🙂
- Čas přípravy: 1 h
- Porce: 8

Ingredience
- 900 g brambor
- 8 plátků slaniny, orestovaných do křupava a nadrcených na kousky
- 2 1/2 hrnku strouhaného sýra dle chuti (čím tučnější, tím lepší)
- 1 lžíce másla
Omáčka
- 3 hrnky smetany ke šlehání
- 1 velká cibule, nakrájená najemno
- 3 bobkové listy
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžička sušené petržele
- 1 lžíce čerstvé pažitky, nasekané
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/8 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Smíchejte všechny ingredience na omáčku dohromady v rendlíku a přiveďte k varu.
Nechte 5 až 10 minut probublávat a mezitím vymažte olejem zapékací formu o velikosti 20 x 30 cm. Brambory oloupejte a nakrájete na přibližně 3 mm tlusté plátky.
Na dno zapékací misky nalijte trochu omáčky, stačí na pokrytí dna. Vyndejte bobkové listy a zbytek omáčky nalijte na brambory a promíchejte.
Na dno misky dejte přibližně třetinu bramborové směsi. Poté nasypte třetinu množství sýra, třetinu slaninových kousků a celé zopakujte ještě dvakrát.
Na poslední vrstvu rovnoměrně rozložte máslo, zakryjte mísu alobalem a dejte péct na 30 až 40 minut.
Vyndejte z trouby, nechte 10 minut chladnout a poté podávejte.
Mohlo by vás zajímat:
brambory cibule pečení slané recepty slanina snadné recepty Brambory
Zdroj: www.carlsbadcravings.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře