Zapékané brambory s krémovou bylinkovou omáčkou a slaninou

Skvělý recept na výživné jídlo, jehož příprava zabere jen pár chvil. Pouze smícháte brambory s omáčkou a slaninou, dáte péci a za hodinku máte plno horké dobroty, která nasytí celou rodinu.
TIP Pro tento recept platí, že čím tučnější sýr použijete, tím lepší! 🙂
  • Čas přípravy: 1 h
  • Porce: 8
 

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 900 g brambor
  • 8 plátků slaniny, orestovaných do křupava a nadrcených na kousky
  • 2 1/2 hrnku strouhaného sýra dle chuti (čím tučnější, tím lepší)
  • 1 lžíce másla

Omáčka

  • 3 hrnky smetany ke šlehání
  • 1 velká cibule, nakrájená najemno
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku, nadrcené
  • 1 lžička sušené petržele
  • 1 lžíce čerstvé pažitky, nasekané
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Smíchejte všechny ingredience na omáčku dohromady v rendlíku a přiveďte k varu.

3

Nechte 5 až 10 minut probublávat a mezitím vymažte olejem zapékací formu o velikosti 20 x 30 cm. Brambory oloupejte a nakrájete na přibližně 3 mm tlusté plátky.

4

Na dno zapékací misky nalijte trochu omáčky, stačí na pokrytí dna. Vyndejte bobkové listy a zbytek omáčky nalijte na brambory a promíchejte.

5

Na dno misky dejte přibližně třetinu bramborové směsi. Poté nasypte třetinu množství sýra, třetinu slaninových kousků a celé zopakujte ještě dvakrát.

6

Na poslední vrstvu rovnoměrně rozložte máslo, zakryjte mísu alobalem a dejte péct na 30 až 40 minut.

7

Vyndejte z trouby, nechte 10 minut chladnout a poté podávejte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Kuřecí prsa s teriyaki omáčkou, rýží a zeleninou

Bramborové tulipány se sýrem a rozmarýnem pečené v troubě

Video: Originální japonský burger z rýžového bochánku a smaženého kuřecího masa

Svatomartinská husa, bramborový knedlík a jablkové zelí

Bramborové kari

Indický dhál

Mac no cheese – veganské bezlepkové “makarony se sýrem“

Šťavnaté kuřecí stripsy s dipem

Mini pizzy z listového těsta s cuketou, lučinou a smetanou

Drůbeží kuličky plněné mozzarellou

Veganské dýňové risotto s lesními houbami

Šťavnatá kuřecí prsa s cuketovými nudličkami a parmazánem