2 recepty na domácí vaječné koňaky

Vaječný koňak je oblíbenou součástí vánočních svátků, zvlášť pokud jste jako já a tudíž vám ta trocha rumu v něm pomáhá odpočinout si po Vánočním shonu. Kupovaný “vaječňák” mi ale nikdy moc nesedl a proto si ráda vyrábím domácí. V tomto článku naleznete dokonce dva návody. Je jen na vás, který vyzkoušíte. Já mohu doporučit oba. 🙂

Vodní lázeň můžete využít i při výrobě prvního koňaku, jedná se o tepelnou úpravu, abyste se nemuseli bát syrových vajec, nicméně je to trochu práce navíc a hlavně si musíte ohlídat teplotu. Pro děti je samozřejmá varianta bez rumu-stačí trochu vaječňáku odlít stranou, než do něj vmícháte rum.

RX-GOYA_Coquito-Coconut-Eggnog_s4x3

Bleskový vaječný koňak ze salka

Potřebujeme

  • 6 žloutků
  • 1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka
  • 2 dl rumu
  • 2 konzervy salka

Postup

  1. Žloutky vyšlehejte do pěny.
  2. Vmíchejte salko, kondenzované mléko a rum.

Vaječný koňak z mléka ve vodní lázni

Potřebujeme

  • 6 žloutků
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 litr mléka
  • 1 lžíce vanilkového aroma
  • 1 hrnek smetany
  • 0,5 litru rumu
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku (nemusíte)

Postup

  1. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem. Vmíchejte polovinu mléka.
  2. Směs za stálého šlehání zahřejte ve vodní lázni na teplotu 70°C. Vmíchejte vanilkové aroma, muškátový oříšek a zbytek mléka.
  3. Mísu přendejte do studené lázně a míchejte, dokud směs nezchladne.
  4. Před podáváním nechte vychladit v lednici.

Mohlo by vás zajímat: alkohol, domácí salko, rum, salko, smetana, vaječňák, vaječný koňak, vánoce, vejce, Návod, Vánoce

Zdroj: www.tasteofhome.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře