Dort z karamelizovaných banánů

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na těsto si připravte:

  • 250 g (150 + 100 g) cukru krupice
  • 250 g banánů (oloupaných)
  • 15 g másla
  • vanilkový extrakt
  • 175 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g celozrnné hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedle sody
  • 50 ml bílého jogurtu cca 3%

Jogurtový krém se skořicí:

  • 450 – 500 g smetanového nebo řeckého jogurtu
  • 300 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky skořice

Postup

1

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem.

2

Banány rozlámejte na malé asi 2 cm kousky. Do menšího rendlíku dejte 150 g cukru, zalijte 25 ml vody a dejte vařit. Nemíchejte, jen občas zahýbejte rendlíkem. Cukr začne pomalu zlátnout a měnit se na karamel. Přidejte máslo, promíchejte, nejlépe dřevěnou vařečkou. Přidejte banány a míchejte, dokud se banány s karamelem nespojí a nezměknou, netrvá to dlouho. Sundejte se sporáku a nechte vychladnout.

3

V míse smíchejte obě mouky, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu, nechte stranou.
Vejce a zbývajících 100 g cukru vyšlehejte do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte banány i s karamelem a zašlehejte. Banány jsou měkké, měli by se krásně rozpadnout. Přisypte moučnou směs a dobře promíchejte, můžete i šlehačem. Nakonec přidejte jogurt.

4

Směs nalijte do formy a dejte péct na 45 - 50 minut nebo až je korpus upečený. Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Korpus si můžete udělat i den předem, na noc ho zabalte do folie a dejte do lednice.

5

Na krém: Jogurt nechte přes noc vykapat v plátnu nebo přes kávový filtr. Po dokapání by ho mělo být cca 300 g, hodně záleží, jaký druh jogurtu použijete. V míse ho lehce našlehejte.
Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuhu a opatrně vmíchejte do tvarohu. Dle chuti můžete přisladit.

6

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, krém si rozdělte na tři části a promažte. Můžete ozdobit vlašskými ořechy, já použila glazované v cukru. Myslím, že by se na něj také skvěle hodil slaný karamel.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Třešňový clafoutis

VIDEORECEPT: Pomazánka z červené řepy

Jednoduchá hrachová polévka

Krůtí na mrkvi, bylinkách a bílém víně

Banánová bábovka s ořechy, čokoládou a krémovou náplní

Domácí dýňový sirup do latté

Vláčný čokoládový dort bez mouky

Lokše plněné zelím a hlívou

Masové koule s rajčatovou omáčkou

Mléčný koláč – tradiční jihoafrický dezert

Video: Dešťová kapka – japonský žele dortík na 2 způsoby

Smažené sajgonky (jarní závitky)