fbpx

Květáková polévka s mrkví a sýrem hotová do 30 minut

Podzim je ideální čas na polévky. Vyzkoušejte tento recept na rychlou a výtečnou květákovou, která vás zasytí a zahřeje. Je plná samých dobrých věcí. 🙂

  • 1 porce (1 hrnek) obsahuje:
    • 159 kalorií
    • 11 g tuku
    • 35 mg cholesterolu
    • 617 mg sodíku
    • 10 g sacharidů
    • 2 g vlákniny
    • 7 g bílkovin
recept Výživná květáková polévka s mrkví a sýrem + výživové hodnoty

Ingredience na 8 porcí

  • 1 hlava středně velkého květáku, rozděleného na růžičky
  • 1 strouhaná mrkev
  • 1/4 hrnku nasekaného celeru
  • 2 hrnky vody
  • 1 kostka masového nebo zeleninového bujónu (můžete nahradit tak, že místo 2 hrnků vody použijete 2 hrnky hotového vývaru)
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek strouhaného sýra čedar (můžete nahradit jiným sýrem, např. goudou)
  • sladká nebo pálivá paprika, popř. jiné koření

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Nakrájejte květák na malé růžičky. Nastrouhejte mrkev a nasekejte celer na malé kousky.

2

Květák, mrkev a celer dejte do hrnce a zalijte vývarem nebo vodou s bujónem. Přiveďte k varu a poté duste 12 – 15 minut nebo dokud není zelenina změklá.

3

V jiném kastrolu rozpusťte na mírném plameni máslo. Vmíchejte mouku, sůl a pepř. Postupně vlívejte mléko. Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání 2 minuty nebo dokud směs nezhoustne.

4

Snižte plamen a vmíchejte nastrouhaný sýr. Odstavte a vmíchejte do květákové směsi. V případě potřeby dochuťte a podávejte.

Mohlo by vás zajímat:
podzim Recepty s květákem

Zdroj: www.tasteofhome.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře