Jáhlová kaše s pečenou hruškou
Kaše ke snídani prostě miluji, hlavně ty jáhlové! Jáhly jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny, navíc jsou bezlepkové, takže ideál. V tomto receptu je lahodná jáhlová kaše doplněná o sladké kousky hrušek se skořicí.

Ingredience na 2 porce
Jáhlová kaše
- 100g jáhel
- 200ml vody
- 200ml rostlinného mléka (zkuste domácí lískooříškové, mandlové, extra sladké mandlové nebo kokosové)
- špetka soli
- 2 lžičky skořice
- 2 zralé banány
- 2 lžíce mletého lněného semínka (pro zvýšení nutriční hodnoty, lze vynechat)
Pečená hruška
- 2 hrušky
- 2 lžičky skořice
- 2 hrsti vlašských ořechů
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Jáhly propláchneme vodou a potom spaříme vroucí vodou - v té vodě je necháme stát asi pět minut, poté zcedíme a znova spaříme, já spařuji celkem třikrát, jáhly se tak zbaví hořkosti. Poté Jáhly přendáme do menšího hrnce, zalijeme vodou (asi 200 ml - kousek nad jáhly) se špetkou soli a pod pokličkou vaříme do změknutí jáhel a vyvaření vody (tj. asi 15 minut).
Dále jáhly zalijeme rostlinným mlékem a zase necháme chvíli provařit. Poté odstavíme z plamene a přidáme mleté lněné semínko, skořici a rozmačkané zralé banány (na oslazení). Kaše je hotová.
Hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, hodíme je na hlubší pánev a zalijeme trochou vody, přidáme skořici, rozdrcené kousky vlašských ořechů a zavřeme pokličkou. Hrušky se po chvíli začnou rozpadat, směs není vůbec potřeba doslazovat. Potom mícháme, dokud se nevyvaří přebytečná voda.
Misku naplníme do poloviny kaší, navrch přidáme hruškovou směs, dozdobíme skořicí a ořechy.

Poznámka
TIP: Pokud chcete ušetřit čas, můžete si koupit jáhlové vločky, stačí je zalít rostlinným mlékem a vařit asi 3-5 minut, dokonce je snadno připravíte i v mikrovlnné troubě. Na porci stačí asi 30-40 g jáhlových vloček.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře