Jáhlová kaše
Pečená hruška
Jáhly propláchneme vodou a potom spaříme vroucí vodou - v té vodě je necháme stát asi pět minut, poté zcedíme a znova spaříme, já spařuji celkem třikrát, jáhly se tak zbaví hořkosti. Poté Jáhly přendáme do menšího hrnce, zalijeme vodou (asi 200 ml - kousek nad jáhly) se špetkou soli a pod pokličkou vaříme do změknutí jáhel a vyvaření vody (tj. asi 15 minut).
Dále jáhly zalijeme rostlinným mlékem a zase necháme chvíli provařit. Poté odstavíme z plamene a přidáme mleté lněné semínko, skořici a rozmačkané zralé banány (na oslazení). Kaše je hotová.
Hrušky oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, hodíme je na hlubší pánev a zalijeme trochou vody, přidáme skořici, rozdrcené kousky vlašských ořechů a zavřeme pokličkou. Hrušky se po chvíli začnou rozpadat, směs není vůbec potřeba doslazovat. Potom mícháme, dokud se nevyvaří přebytečná voda.
Misku naplníme do poloviny kaší, navrch přidáme hruškovou směs, dozdobíme skořicí a ořechy.
TIP: Pokud chcete ušetřit čas, můžete si koupit jáhlové vločky, stačí je zalít rostlinným mlékem a vařit asi 3-5 minut, dokonce je snadno připravíte i v mikrovlnné troubě. Na porci stačí asi 30-40 g jáhlových vloček.