fbpx

Velikonoční máslové sušenky

Velikonoční máslové sušenky

Ingredience na 10 porcí

  • 150 g změklého másla
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky (hladká na posypání válu)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • marcipán/potahová hmota 
  • potravinářské barvy
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a poté do ní přidejte vejce.

2

V jiné míse spolu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do máslové pěny postupně přidávejte mouku s kypřícím práškem a zpracujte na vláčné těsto. Zabalené ve fólii ho nechte alespoň hodinu odpočívat v ledničce.

3

Těsto rozválejte na moukou posypané pracovní ploše na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte různé tvary připomínající jaro nebo Velikonoce a přeneste je na plech s pečícím papírem. Plech vložte ještě na dalších 20 minut do ledničky. Sušenky pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů. Pak je nechte vychladnout na kovové mřížce.

4

Zdobení: Marcipán/potahovku obarvěte a rozválejte do tenka na ploše posypané moučkovým cukrem a formičkami z něj vykrajujte stejné tvary, jako u sušenek. Upečené sušenky lehce navlhčete štětečkem namočeným ve vodě a jemně na ně přitiskněte vykrojený marcipán.

Velikonoční máslové sušenky

Poznámka

Pokud byste chtěli pro děti upéct tyto sušenky a nechcete si vyčítat nějaký ten cukr, nebo jsou-li vaše dítka po cukru jako tryskomyši, můžete cukr nahradit nějakým sirupem. Javorový, datlový nebo kokosový,... Záleží už jen na vás.

Mohlo by vás zajímat:
Cukroví

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře