Velikonoční máslové sušenky

Ingredience na 10 porcí
- 150 g změklého másla
- 100 g krystalového cukru
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky (hladká na posypání válu)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- marcipán/potahová hmota
- potravinářské barvy
- moučkový cukr na posypání
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a poté do ní přidejte vejce.
V jiné míse spolu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do máslové pěny postupně přidávejte mouku s kypřícím práškem a zpracujte na vláčné těsto. Zabalené ve fólii ho nechte alespoň hodinu odpočívat v ledničce.
Těsto rozválejte na moukou posypané pracovní ploše na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte různé tvary připomínající jaro nebo Velikonoce a přeneste je na plech s pečícím papírem. Plech vložte ještě na dalších 20 minut do ledničky. Sušenky pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů. Pak je nechte vychladnout na kovové mřížce.
Zdobení: Marcipán/potahovku obarvěte a rozválejte do tenka na ploše posypané moučkovým cukrem a formičkami z něj vykrajujte stejné tvary, jako u sušenek. Upečené sušenky lehce navlhčete štětečkem namočeným ve vodě a jemně na ně přitiskněte vykrojený marcipán.

Poznámka
Pokud byste chtěli pro děti upéct tyto sušenky a nechcete si vyčítat nějaký ten cukr, nebo jsou-li vaše dítka po cukru jako tryskomyši, můžete cukr nahradit nějakým sirupem. Javorový, datlový nebo kokosový,... Záleží už jen na vás.
Mohlo by vás zajímat:
Cukroví
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře