Květáková polévka

Ingredience na 8 porcí
- 2 větší květáky
- 3 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 250ml smetany
- 4 vajíčka
- Vývar
- Sůl
- Muškátový oříšek
- Olej
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Na oleji osmahneme dozlatova cibulku, přidáme mouku, promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme jeden pokrájený květák,smetanu a 10 min povaříme, poté rozmixujeme.
Polévku dáme opět vařit, přidáme druhý, nadrobno pokrájený květák a vaříme do změknutí. Nakonec do polévky rozkvrdláme vajíčka, odstavíme a dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Mohlo by vás zajímat:
Polévky Vegetariánské
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentářeKrémová květáková polévka s česnekem a tymiánem

Ingredience
- 1 velký květák, rozkrájený na malé růžice
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku, nakrájené na poloviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 hrnek vody
- 1 bobkový list
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1 hrnek 12% smetany
- 1 lžička soli
- 1/8 lžičky mletého černého pepře
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. V míse smíchejte květákové růžice, cibuli a česnek. Pokapejte olejem a promíchejte tak, aby se vše obalilo. Nasypte zeleninu na plech s vyššími okraji a pečte přibližně 30 minut. V polovině pečení zeleninu promíchejte.
Do velkého hrnce vložte opečenou zeleninu, vývar, vodu, bobkový list a tymián. Přiveďte vše k varu, poté snižte plamen a nechte probublávat přibližně 20 minut. Poté odstraňte bobkový list.
Pomocí ponorného mixéru nebo klasického rozmixujte do krému. Vlijte jej zpět do hrnce, vlijte smetanu, přisypte sůl a pepř. Na plotně opět prohřejte a servírujte.
Mohlo by vás zajímat:
Polévky Vegetariánské
Zdroj: www.bhg.com