Slaný koláč quiche

Obecně mám slané koláče moc ráda, jsou dobré teplé i studené a hodí se k večeři nebo jako rychlý oběd do práce. Navíc můžete skvěle zužitkovat zbytky uzeniny, sýra nebo zeleniny v lednici. Receptů na těsto je určitě hodně, ale tohle je po upečení krásně křehké a hlavně není tvrdé, jak se mi u některých receptů stávalo. A co se mi líbí úplně nejvíc, těsto nemusíte předpékat, peče se vše najednou rovnou s náplní.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na těsto do formy o průměru 23–24 cm si připravte: 

  • 100 g změklého másla (sádla)
  • 1 velké vejce (cca 60 g)
  • 175 g hladké mouky
  • špetka soli

Náplň (lze měnit podle chuti nebo zásoby v lednici):

  • 200 g libové slaniny
  • 200 g tvrdého sýra (čedar, gouda, ementál, parmazán, …)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý nebo sušený tymián

Zálivka Royal:

  • 100 ml zakysané smetany
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 velká vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

1

Změklé máslo vyšlehejte v míse společně s vejcem, pak přisypte prosátou mouku se solí. Párkrát prošlehejte, aby vznikla drobenka, a těsto dopracujte ručně. Stejně jako u sladkých křehkých těst i tady platí zásada, zpracovat jen lehce, žádné dlouhé hnětení. Těsto můžete ihned rozválet nebo dát na chvilku odležet do lednice. Ideální je koláčová forma o průměru 23 –24 cm s nepřilnavým povrchem a vyjímatelným dnem. Těsto rozválejte o kousek větší a vyložte jím formu, vytvarujte okraje. Než si připravíte náplň, dejte formu i s těstem do lednice. Nebo si připravte nejdříve náplň a pak teprve těsto. :)

2

Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte společně se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování přidejte čerstvý tymián a jemně nasekaný česnek. Pokud použijete sušený tymián, můžete přidat hned zkraje. Přidat můžete samozřejmě i jiné bylinky – bazalka, rozmarýn. Solit není potřeba, protože slanina i sýry jsou obvykle dost slané a sůl budeme přidávat i do zálivky. Sýr si rozkrájejte na malé kostičky a odložte stranou.

3

Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte.

4

Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu s těstem položte na plech. Vychladlou náplň rovnoměrně rozložte na těsto, přidejte sýr nakrájený na malé kostičky a zalijte zálivkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30–40 minut. Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, náplň lehce splaskne, pak opatrně vyndejte z formy.

Poznámka

Koláč podávejte vlažný i studený nejlépe s čerstvou zeleninou nebo salátem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bylinkový pečený losos s citrónovou kůrou a šalotkou

Skořicoví šneci

Ovesná kaše s ovocem bez rafinovaného cukru hotová přes noc

Borůvkový dort

Cibulový koláč s nivou

Nadýchané krémové kostky s čokoládou bez pečení

Mercimek çorbası – polévka z červené čočky

Profiteroles au chocolat

Kuře na pomerančích s kokosovým mlékem

Datlové kuličky

Caesar salát s kuřecím masem

Rychlá bábovka bez sněhu