fbpx

Celozrnný kynutý závin s jablky

Kynuté těsto je jedno z mých nejoblíbenějších, obzvláště v podobě jablečného závinu. Závin je ve výsledku méně sladký, takže pokud máte rádi sladší buchty, přidejte na cukru, ale není to nutné. Osobně raději sladím méně. Záleží také na tom, jak sladká budete mít jablka a kolik dáte do závinu rozinek. Celá kostka droždí se obvykle používá na kilo mouky, čehož jsem si vědoma, ale vzhledem k tomu, že celozrnná mouka hůře kyne, snese těsto droždí celé.

Celozrnný kynutý závin s jablky

Ingredience na 10 porcí

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 80 g másla
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • citrónová kůra
  • 1 vejce (+ 1 na potření)
  • 3 větší jablka
  • rozinky 
  • skořice

 

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

V míse smícháme mouky a vytvoříme si dva ďolíky.

2

Do prvního ďolíku dáme vejce, sůl a většinu cukru.

3

Do druhého ďolíku dáme trochu vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek asi 10 minut.

4

Do těsta přidáme zbytek mléka, rozehřáté máslo a vypracujeme v hladké těsto, které přikryjeme v míse utěrkou a necháme kynout 1 hodinu na teplém místě. Mezitím nastrouháme jablka na hrubo, smícháme je s rozinkami a skořicí. Množství záleží na vaší chuti.

5

Vykynuté těsto rozválíme na placku. Tloušťku si určete podle toho, jak silnou vrstvu těsta a jak velký závin chcete mít. Na placku rovnoměrně rozprostřeme jablka, zavineme, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 170-180 °C 30-35 minut do zezlátnutí.

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře