Španělský slaný koláč empanada gallega
Empanada je slaný španělský koláč, který je oblíbenou pochoutkou v barech i na cestách. Empanada pochází ze západního Španělska, konkrétně z regionu Galicie (proto má empanada název “gallega” nebo galicijská). Připravuje se s různými náplněmi, které většinou využívají lokálních surovin. A jelikož je Galicie pobřežní region, mezi nejoblíbenější náplně patří mořské plody nebo ryby.

Ingredience na 8 porcí
Náplň
- 500 g tuňáka
- 200 g pasírovaných rajčat
- 2 velké cibule
- 2 uvařená vejce
- 1 červená paprika
- sůl
Těsto
- 0,5 kg mouky
- 12 lžic oleje
- 200 ml vody
- lžička soli
- lžička sladké papriky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 vejce na potření
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Nejprve si připravíme náplň. Nakrájejte na drobné kousky cibuli a papriku. Rozehřejte si na pánvi olivový olej, poté vhoďte kousky cibule i papriky. Opékejte, dokud se cibuli i paprika neprohřejí.
Přidejte rajčata a tuňáka. Dobře promíchejte. Dosolte podle chuti, odstavte z plotny a nechte vychládnout.
Vajíčka uvařte natvrdo, poté je oloupejte a pokrájejte na drobné kousky.
Nyní začneme připravovat těsto. Dáme si do mísy mouku. V trošce vlažné vody rozpustíme sušené droždí a přelijeme k mouce. Přidáme zbývající vodu a olej (cca 12 lžic). Přidejte špetku soli a papriky.
Vysypte směs na vál a 10 minut propracovávejte rukama, dokud se ingredience nespojí. Poté nechte hodinu kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělte na dva díly a oba vyválejte tak, aby velikostí přesahovala kruhovou pečicí formu.
Pečicí formu si vyložte pečicím papírem. Na něj položte jeden z plátu těsta, přebývající těsto nechte viset přes okraje.
Na těsto naneste tuňákovou náplň a posypte nakrájeným vajíčkem. Poté na náplň položte druhý plát těsta.
Přečnívající těsto srolujte tak, abyste jej mohli položit zpět do formy a vytvořili tak ozdobný okraj.
Pokud vám zbylo nějaké těsto, můžete jej použít pro dozdobení empanady - například můžete na horní plát těsta vytvořit proužky.
Empanadu potřete rozkvedlaným vajíčkem a na několika místech propíchněte vidličkou.
Pečte na 180 °C 20-30 minut dozlatova.
Poznámka
Empanadu můžete podle chuti plnit různými náplněmi - masem, zeleninou nebo mořskými plody. Fantazii se meze nekladou!
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře