
Náplň
Těsto
Nejprve si připravíme náplň. Nakrájejte na drobné kousky cibuli a papriku. Rozehřejte si na pánvi olivový olej, poté vhoďte kousky cibule i papriky. Opékejte, dokud se cibuli i paprika neprohřejí.
Přidejte rajčata a tuňáka. Dobře promíchejte. Dosolte podle chuti, odstavte z plotny a nechte vychládnout.
Vajíčka uvařte natvrdo, poté je oloupejte a pokrájejte na drobné kousky.
Nyní začneme připravovat těsto. Dáme si do mísy mouku. V trošce vlažné vody rozpustíme sušené droždí a přelijeme k mouce. Přidáme zbývající vodu a olej (cca 12 lžic). Přidejte špetku soli a papriky.
Vysypte směs na vál a 10 minut propracovávejte rukama, dokud se ingredience nespojí. Poté nechte hodinu kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělte na dva díly a oba vyválejte tak, aby velikostí přesahovala kruhovou pečicí formu.
Pečicí formu si vyložte pečicím papírem. Na něj položte jeden z plátu těsta, přebývající těsto nechte viset přes okraje.
Na těsto naneste tuňákovou náplň a posypte nakrájeným vajíčkem. Poté na náplň položte druhý plát těsta.
Přečnívající těsto srolujte tak, abyste jej mohli položit zpět do formy a vytvořili tak ozdobný okraj.
Pokud vám zbylo nějaké těsto, můžete jej použít pro dozdobení empanady - například můžete na horní plát těsta vytvořit proužky.
Empanadu potřete rozkvedlaným vajíčkem a na několika místech propíchněte vidličkou.
Pečte na 180 °C 20-30 minut dozlatova.
Empanadu můžete podle chuti plnit různými náplněmi – masem, zeleninou nebo mořskými plody. Fantazii se meze nekladou!