fbpx

Španělský slaný koláč empanada gallega

Empanada je slaný španělský koláč, který je oblíbenou pochoutkou v barech i na cestách. Empanada pochází ze západního Španělska, konkrétně z regionu Galicie (proto má empanada název “gallega” nebo galicijská). Připravuje se s různými náplněmi, které většinou využívají lokálních surovin. A jelikož je Galicie pobřežní region, mezi nejoblíbenější náplně patří mořské plody nebo ryby.

Španělský slaný koláč empanada gallega

Ingredience na 8 porcí

Náplň

  • 500 g tuňáka
  • 200 g pasírovaných rajčat
  • 2 velké cibule
  • 2 uvařená vejce
  • 1 červená paprika
  • sůl

Těsto

  • 0,5 kg mouky
  • 12 lžic oleje
  • 200 ml vody
  • lžička soli
  • lžička sladké papriky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 vejce na potření

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Nejprve si připravíme náplň. Nakrájejte na drobné kousky cibuli a papriku. Rozehřejte si na pánvi olivový olej, poté vhoďte kousky cibule i papriky. Opékejte, dokud se cibuli i paprika neprohřejí.

2

Přidejte rajčata a tuňáka. Dobře promíchejte. Dosolte podle chuti, odstavte z plotny a nechte vychládnout.

3

Vajíčka uvařte natvrdo, poté je oloupejte a pokrájejte na drobné kousky.

4

Nyní začneme připravovat těsto. Dáme si do mísy mouku. V trošce vlažné vody rozpustíme sušené droždí a přelijeme k mouce. Přidáme zbývající vodu a olej (cca 12 lžic). Přidejte špetku soli a papriky.

5

Vysypte směs na vál a 10 minut propracovávejte rukama, dokud se ingredience nespojí. Poté nechte hodinu kynout.

6

Po vykynutí si těsto rozdělte na dva díly a oba vyválejte tak, aby velikostí přesahovala kruhovou pečicí formu.

7

Pečicí formu si vyložte pečicím papírem. Na něj položte jeden z plátu těsta, přebývající těsto nechte viset přes okraje.

8

Na těsto naneste tuňákovou náplň a posypte nakrájeným vajíčkem. Poté na náplň položte druhý plát těsta.

9

Přečnívající těsto srolujte tak, abyste jej mohli položit zpět do formy a vytvořili tak ozdobný okraj.

10

Pokud vám zbylo nějaké těsto, můžete jej použít pro dozdobení empanady - například můžete na horní plát těsta vytvořit proužky.

11

Empanadu potřete rozkvedlaným vajíčkem a na několika místech propíchněte vidličkou.

12

Pečte na 180 °C 20-30 minut dozlatova.

Poznámka

Empanadu můžete podle chuti plnit různými náplněmi - masem, zeleninou nebo mořskými plody. Fantazii se meze nekladou!

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře