Podplameník – slovenský slaný koláč se slaninou a cibulkou

Tento recept pochází od našich sousedů, ale po vyzkoušení si najde místo jistě i ve vaši kuchyni. Jedná se o slaný kynutý koláč se zakysanou smetanou, který je posypaný křupavou slaninou a cibulkou. :)

Karolína

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml teplého mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 2 uvařené brambory

Na ozdobu:

  • 350 g zakysané smetany
  • 200 g slaniny
  • 2 červené cibule/jarní cibulka

Postup

1

V misce si smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Necháme vzejít kvásek. Do druhé větší mísy si prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a uvařené rozmačkané brambory. Dále přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, mělo by být vláčné a hladké. Podle potřeby přidáme mouku nebo mléko. Necháme na teplém místě vykynout.

2

Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, prohněteme a necháme 15 minut odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C, a také vymažeme plech olejem.

3

Na plech rovnoměrně rozprostřeme těsto, rukama jej natáhneme do všech rohů. Myslete na to, že během pečení ještě naroste. Potřeme jej zakysanou smetanou, posypeme na kostičky nakrájenou slaninou a na půl kolečka nakrájenou cibulí. Pečeme 20 minut dozlatova.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Batátová polévka s opečenou cizrnou

Sladké Baileys kostky s bílou čokoládou

Nadýchané kakaové „kinder“ řezy se smetanovým krémem

Kávový likér z domácího salka

Zdravý oběd aneb dvě mouchy jednou ranou

Nepečené cukroví – „sněhové koule“ s rumem a ořechy

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Krémový čokoládový koláč s mátou

Kuře na pomerančích s brusinkami

Žitná pizza s mletým masem

Koláč se zakysanou smetanou a ovocem

Nepečené čokoládové sušenky z ovesných vloček

Cizrna s mrkví na jalovci