fbpx

Podplameník – slovenský slaný koláč se slaninou a cibulkou

Tento recept pochází od našich sousedů, ale po vyzkoušení si najde místo jistě i ve vaši kuchyni. Jedná se o slaný kynutý koláč se zakysanou smetanou, který je posypaný křupavou slaninou a cibulkou. :)

slany_kolac_cibule_slanina_peceni_carujeme

Ingredience na 8 porcí

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml teplého mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 2 uvařené brambory

Na ozdobu:

  • 350 g zakysané smetany
  • 200 g slaniny
  • 2 červené cibule/jarní cibulka

Postup

Celkový čas přípravy: 100 min

1

V misce si smícháme vlažné mléko, rozdrobené droždí a cukr. Necháme vzejít kvásek. Do druhé větší mísy si prosejeme mouku, přidáme sůl, vejce, olej a uvařené rozmačkané brambory. Dále přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, mělo by být vláčné a hladké. Podle potřeby přidáme mouku nebo mléko. Necháme na teplém místě vykynout.

2

Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál, prohněteme a necháme 15 minut odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C, a také vymažeme plech olejem.

3

Na plech rovnoměrně rozprostřeme těsto, rukama jej natáhneme do všech rohů. Myslete na to, že během pečení ještě naroste. Potřeme jej zakysanou smetanou, posypeme na kostičky nakrájenou slaninou a na půl kolečka nakrájenou cibulí. Pečeme 20 minut dozlatova.

Mohlo by vás zajímat:
kynuté těsto pečení slané recepty slanina zakysaná smetana Předkrmy

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře