fbpx

Listové těsto

Nad domácí listové těsto není. Voní po másle a můžete si ho vytvořit i z jiné mouky než klasické pšeničné. Mám v oblibě špaldu nebo kamut. Nebojte se celozrnných mouk, nebo kombinací. Výroba je velmi jednoduchá a výsledek bezkonkurenční. Těsto lze samozřejmě zamrazit, pak jako když ho najdete.

Listové těsto

Ingredience na 10 porcí

Vodánek:

  • 250g špaldové mouky hladké (jemně mleté)
  • 125ml vody
  • lžička octu
  • půl lžičky soli

 
Tukové těsto:

  • 250g másla
  • 50g špaldové mouky hladké (jemně mleté)

 

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Přísady na vodánek smíchejte v těsto a dejte na 3 hodiny zachladit. Na tukové těsto spojte máslo s moukou, vytvořte placku 25x25cm (válím ji mezi potravinovou fólií) a dejte ztuhnout.

Listové těsto
2

Vodánek vyválejte na obdélník 30x60cm a doprostřed dejte čtverec tukového těsta (obr. 1). Obdélník přeložte do středu (obr. 2), vyválejte a následně ho přeložte na třetiny (obr. 3).

Listové těsto
3

Dejte zachladit a tento krok opakujte ještě třikrát. Mezi válením chlaďte 15-30min, před pečením minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.

Listové těsto
4
Listové těsto
5
Listové těsto

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře