Ingredience
Na základní ledový čaj bez příchutě
- sklenici s víkem
- čaj – sypaný nebo porcovaný v sáčcích
- voda
- led
- příp. velké sítko na sypaný čaj
Poznámka: Čaje použijeme stejné množství, jako ve vařené variantě. Osobně přidávám čaje ve studené variantě o 20% více, ale není to nutné.
Postup
Krok 1: Sáčkový čaj dejte do sklenice, zalijte vodou, sklenici uzavřete a dejte do lednice. Pokud používáte sypaný čaj, nasypejte ho do sítka, zalijte vodou a nechte vyluhovat v lednici.
Krok 2: V lednici by se měl čaj luhovat 6 až 12 hodin, nejlépe přes noc.
Krok 3: Vyndejte sklenici z lednice a vyjměte i čajové sáčky nebo sítko s čajem. Nalijte do sklenice, přidejte kostky ledu a podávejte. Pokud chcete mít čaj s ovocnou či jinou příchutí, inspirujte se následujícími tipy.
Tipy na ochucené ledové čaje
Do hotového ledového čaje můžete přidat ovocné sirupy, šťávy, marmeládu nebo med. Pokud chcete tyto chutě zvýraznit, přimíchejte ochucující přísady už do vody k čajovým sáčkům.
Chutí vhodné do čajů:
- jablečný mošt a skořice
- vanilkový extrakt (vyzkoušejte domácí)
- zázvor
- hřebíček
- bylinky
- javorový sirup
Tipy na konkrétní příchutě čajů (vypočítáno na 1 litr vody):
Malinový čaj: 8 lžic malinového džemu
Meruňkový čaj: 240 ml meruňkové šťávy, 1 lžička mandlového extraktu
Mátový čaj: 1/2 hrnku nakrájených čerstvých lístků máty
Jablečný kořeněný čaj: 240 ml jablečného moštu, 2 tyčinky skořice, 1 lžička hřebíčku
Karamelový čaj: 3 až 4 lžíce tekutého karamelu (vyzkoušejte domácí karamel)
Třešňový čaj s vanilkou: 240 ml třešňového džusu, 1 lžička vanilkového extraktu