Mandlový koláč s hruškami

Křehké máslové těsto, šťavnaté hrušky a vláčná mandlová náplň.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na křehké těsto budete potřebovat:

  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 42 g žloutků (asi 2 žloutky)
  • 150 g hladké mouky
  • citronová kůra (citronový olej)
  • špetka soli

Mandlová náplň (Frangipane):

  • 100 g mletých loupaných mandlí
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g změklého másla
  • 1 celé vejce + 1 bílek (pokojové teploty)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 zralé měkké hrušky

Postup

1

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé.
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 20 - 30 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

2

Připravte si koláčovou formu o průměru 22 - 24 cm. Perfektně se na to hodí ta s odnímatelným dnem, ideálně s nepřilnavým povrchem. Těsto rozválejte do požadované velikosti a opatrně přeneste do formy. Uhlaďte a lehce vmáčkněte. Přetáhněte folií a dejte na hodinu do mrazáku.

3

Troubu předehřejte na 190 stupňů. Připravte si alobal o velikosti koláčové formy a z jedné strany ho lehce pomažte máslem. Vyndejte formu z mrazáku a alobalem těsto zakryjte, mazanou stranou dolů. Vmáčkněte ho na těsto i okraje. Dejte péct na 20 - 25 minut, těsto by nemělo zhnědnout, protože se bude péct ještě s náplní. Sundejte alobal a nechte vychladnout. Mezitím si připravte mandlovou náplň a hrušky.

4

Mandle, cukr, mouku, škrob a sůl společně promixujte. Přidejte změklé máslo, vejce, bílek a vanilkový extrakt a mixujte, až se směs krásně spojí do krému. Nalijte na vychladlý korpus a rovnoměrně rozetřete po celé ploše.

5

Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jadřince. Každou polovinu hrušky nařízněte do vějířku a rozložte na mandlový krém. Nemusíte mít strach, že hrušky příliš "vykukují", protože krém při pečení krásně vyběhne. Pokud byste si chtěli hrušky připravit dřív, pokapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly.

6

Koláč dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 35 - 45 minut, až krásně zezlátne. Nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete lehce pocukrovat. Chutná skvěle v den upečení, ale i po několika dnech, kdy se krásně rozleží.

Poznámka

Koláč nemusíte dělat jen s hruškami, myslím, že mu bude slušet i nějaké kyselejší ovoce jako třeba višně nebo rybíz.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Vláčná jablečná roláda se skořicí a krémem s příchutí vaječného koňaku

Video: Overnight oats – 6 variant ovesných kaších připravených přes noc

Žampionové rizoto

Čokoládové palačinky plněné jablky a banány

Hovězí nudličky s čínským celerem s ústřicovou omáčkou

Kuřecí kung pao s kešu

Placičky z králíka a červené řepy s dušenou mrkví

Bezlepkové kaštanové marokánky se zázvorem

Kakaové sušenky s krémem a čokoládovou polevou

Polévka z červeného zelí a fazolí

Vánoční cukroví – křehké mandlové rohlíčky

Luxusní cukroví – Dortová lízátka