Sušenkový korpus
Ovocná náplň
Smetanová náplň
Sušenky rozdrtím najemno, přidám kakao a promíchám. Přilévám rozpuštěné máslo a zpracovávám rukama, dokud drť po stisknutí nezačne mít tendenci držet při sobě. Pak směs nasypu na dno dortové formy a pořádně ho namačkám, abych získala rovný pevný podklad. Dám do lednice zatuhnout.
Namočím 3 g želatiny do studené vody, aby želatina byla celá ponořená a mohla bobtnat. Šťávu z ovoce ohřeji, přidám nabobtnalou, mírně vyždímanou želatinu a vymíchám dohladka (to když mám šťávu předpřipravenou, jinak dám želatinu do právě svařené ovocné šťávy, přičemž směs musí trochu zchladnout, aby nebyla vroucí). Ovocnou směs vyliji na podklad a dám do lednice, aby dobře zatuhla (pro lepší vyndavání z formy je dobré boky formy vyložit pruhem tužší fólie, např. ze školních desek, nebo papírem na pečení – pak je dobré stěny nepatrně pomastit máslem, aby se papír dobře přichytil).
Namočím 6 g želatiny do studené vody. Vymíchám společně tvaroh, lemon curd a cukr moučku. Plátky želatiny vyndám z vody, tentokrát bez ždímání, a opatrně je v kastrůlku na velmi mírném ohni, krátce a s mícháním rozpustím (přihřát lze i v mikrovlnce po dobu 3 vteřin). Rozpuštěnou želatinu přimíchám do tvarohové směsi a nakonec přidám vyšlehanou smetanu. Vše jemně vymíchám dohladka.
Krém rovnoměrně rozprostřu na zatuhlou ovocnou vrstvu a dám alespoň na 3 hodiny do lednice.
Přiznám se bez mučení, že na mém dortu si můžete všimnout, že ovocná vrstva mi ne a ne ztuhnout a tudíž se mi smetanová vrstva zbarvila, ale ničemu to nevadilo. říště budu víc trpělivá a určitě se mi zadaří. Bazalka na sladké taky nepatří :D