Pikantní kari s lososem, cuketou a lusky

Toto curry s kokosovým mlékem můžu mít klidně 3 dny po sobě. Nikdy neomrzí. Díky zázvoru a pěkné dávce koření je krásně pikantní. Kokos však jeho chuť příjemně zjemní. Seznam ingrediencí je docela dlouhý, ale spoustu surovin (zeleninu či lososa) je možné obměnit a v cukuletu máte nový originální oběd či večeři. Místo lososa můžete dát např. krevety či kuřecí maso. Mladé hráškové lusky můžete nahradit paprikou, cuketami apod. Následující recept je má nejoblíbenější verze. Vařím k ní rýži nebo cuketové špagety.

we@pgfoodies.com

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 lžíce kokosového či olivového oleje
  • 1⁄2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky curry
  • 1⁄2 lžičky mletého římského kmínu
  • 15 g čerstvého zázvoru kostka 1,5 cm
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 330 ml kokosového mléka
  • 1⁄2 střední cukety
  • 350 g lososa
  • 100 hráškové ploché lusky (z nichž není možné nic vyloupnout)
  • 2⁄3 papriky
  • sůl
  • koriandr na ozdobu

Postup

1

Připravím si velkou hlubší pánev. Rozpálím 1 lžíci kokosového oleje a na něm orestuji na kostičky nakrájenou 1⁄2 cibule a 3 stroužky česneku.

2

Jakmile cibulka a česnek změkne, přidám 2 lžičky curry, 1⁄2 lžičky římského mletého kmínu, na drobné kostičky pokrájený kousek zázvoru, 250 ml vývaru (vařím si vlastní z koster kuřat) a 330 ml hustého kokosového mléka. Pořádně promíchám, aby nezůstaly nikde hrudky koření. Přivedu k varu a pak ihned stáhnu výkon a vařím na mírném ohni cca 7 min, abych získala krémovou omáčku.

3

Do omáčky přidám na středně velké kostky nakrájenou cuketu, proužky papriky a vařím 5 minut.
Na závěr vhodím poslední ingredience, na kostky pokrájeného lososa (1,5×1,5cm) a hráškové lusky. Někdy přidávám ještě vlásky mrkve, které si udělám pomocí škrabky. Osolím podle potřeby.

4

Povařím posledních 5–7 minut. Cuketa by stále měla být mírně křupavá.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zelné závitky s vůní kari

Dýňové rissoto s tymiánem a parmazánem

Krémové těstoviny s kuřecími kousky, žampiony a česnekem

Francouzské toasty

Grilovaný losos s mořskými řasami salicorne.

Grilovaná kuřecí prsa s ostružinovou polevou

Tagliatelle al ragú

Jáhlová kaše s kapkou agáve, jahodami a kostičkou lindt

Treska pečená v těstíčku

Cibulový květák s hráškem

Nejlepší marináda na maso

Cuketové špagety