Zdravé kuličky z tofu a quinoy v rajčatové omáčce

Poslední dobou se snažím ve svém životě omezovat lepek, proto vařím zdravější, přesto chutná jídla plná živin.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Kuličky

  • 150g quinoy (+ lžička zeleninového bujonu a voda nebo zeleninový vývar)
  • 2 balení tofu (nejlépe bazalkové)
  • lžíce psylia (nebo mletého lněného semínka)
  • 2 lžíce cizrnové mouky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 cibule
  • lžička sušeného česneku
  • lžička sladké papriky

Rajčatová omáčka

  • 500ml pasírovaných rajčat
  • plechovka krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce třtinového cukru
  • sušená nebo čerstvá bazalka a oregano
  • lžička soli, dle chuti pepř a chilli
  • trocha řepkového oleje

Podáváme s rýží.

Postup

1

Kuličky: Quinou nejprve zalijeme studenou vodou a necháme stát asi 10 minut, poté ji důkladně propláchneme a uvaříme v dvojnásobném množství vody, do které jsme přidali zeleninový bujón (nebo můžete použít rovnou zeleninový vývar), vaříme do změknutí quinoy a vyvaření vody. Tofu rozdrobíme do misky, přidáme uvařenou vychladlou quinou, cizrnovou mouku, psylium, lahůdkové droždí a koření. Cibuli nakrájíme na jemno a také přidáme ke směsi. Důkladně promícháme. Ze směsi tvarujeme kuličky, které pečeme na pečícím papíru lehce potřené olivovým olejem asi 20 minut.

2

Rajčatová omáčka: Cibuli nakrájíme, osmažíme do zlatova na troše řepkového oleje, poté přidáme pasírovaná rajčata i rajčata z plechovky (můžeme klidně přidat i čerstvá rajčata), asi 10 minut necháme probublat. Poté dochutíme cukrem, bylinkami, solí, pepřem. Kdo má rád pálivé, může přidat i chilli. Na závěr směs promixujeme tyčovým mixérem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Dešťová kapka – japonský žele dortík na 2 způsoby

Matcha cookies s bílou čokoládou a guajavou

Domácí bounty tyčinky

Extra sladké mandlové mléko – vylepšený recept

Vláčné jablečné řezy se skořicí a karamelovou polevou

Kořeněný kečup

Briam – zelenina pečená na grécky spósob

Dýňový koláč

Čokoládovo-banánový fondán

Brokolicové placičky s quinou a mozzarellou

Snadné domácí chipsy téměř bez oleje

Medvědí česnek v oleji