Kuličky
Rajčatová omáčka
Podáváme s rýží.
Kuličky: Quinou nejprve zalijeme studenou vodou a necháme stát asi 10 minut, poté ji důkladně propláchneme a uvaříme v dvojnásobném množství vody, do které jsme přidali zeleninový bujón (nebo můžete použít rovnou zeleninový vývar), vaříme do změknutí quinoy a vyvaření vody. Tofu rozdrobíme do misky, přidáme uvařenou vychladlou quinou, cizrnovou mouku, psylium, lahůdkové droždí a koření. Cibuli nakrájíme na jemno a také přidáme ke směsi. Důkladně promícháme. Ze směsi tvarujeme kuličky, které pečeme na pečícím papíru lehce potřené olivovým olejem asi 20 minut.
Rajčatová omáčka: Cibuli nakrájíme, osmažíme do zlatova na troše řepkového oleje, poté přidáme pasírovaná rajčata i rajčata z plechovky (můžeme klidně přidat i čerstvá rajčata), asi 10 minut necháme probublat. Poté dochutíme cukrem, bylinkami, solí, pepřem. Kdo má rád pálivé, může přidat i chilli. Na závěr směs promixujeme tyčovým mixérem.