Rajčatová polévka s mozzarelou a bazalkou
Dnes bylo venku ošklivo a mě se chtělo uvařit něco barevně výrazného. Protože přeci jen člověk prvně jí očima. Zvolila jsem tak rajčatovou polévku, která nás v tom nečase nejen skvěle nasytila, ale i potěšila naše oko, protože v kombinaci s bílou mozzarelou a zelenou bazalkou jsou prostě skvělá barevná trojka.

Ingredience na 4 porce
- 1 plechovka drcených rajčat Alnatura (400 g)
- 6 keříkových rajčat
- 2 střední mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1/2 pórku
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- cca 500 ml vývaru
- hrst bazalky + na ozdobení
- 1 bobkový list
- Ghí (nebo jiný tuk)
- olivový olej
- sůl
- pepř
- citrónový šťáva
- 1 lžíce třtinového cukru (nemusí být, záleží na kyselosti rajčat)
- mozzarela k podávání (cca 8 plátků)
- pečivo k podávání např. bageta
Postup
Celkový čas přípravy: 15 min
Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 stupňů a na plech vyložený pečící folií si naskládáme keříková rajčata, ty pokapeme trochou olivového oleje a mírně osolíme a dáme do trouby cca 10 minut.
Slupka rajčat hezky praskne a jde krásně sloupnout. Mezitím si v tlakovém hrnci na Ghí osmahneme najemno nakrájenou cibulku, poté přidáme česnek, nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Vše krátce osmahneme.
Poté přidáme drcená rajčata a promícháme, přidáme bazalku a bobkový list, zalijeme vývarem a dáme vařit. Vaříme cca 10 minut do změknutí zeleniny.
Poté z polévky vyjmeme bobkový list. Přidáme oloupaná a vykrojená, opečená keříková rajčata (4 kusy si necháme na ozdobení polévky). Směs osolíme, opepříme a pokud je třeba trochu osladíme. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Na závěr dochucení zakápneme trochou citrónové šťávy. Nakrájíme si mozzarelu na plátky.
Polévku podáváme s opečeným rajčátkem, plátky mozzarely, pár lístky bazalky a případně s pečivem např. s nasucho opečenou bagetkou potřenou směsí olivového oleje a nasekané bazalky
Poznámka
vařeno v tlakovém hrnci Inspirace: http://www.albert.cz/recepty/rajcatova-polevka-s-parmaza
Mohlo by vás zajímat:
Fitness a zdravé Polévky
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře