Těsto
Náplň
Nejprve si připravíme těsto. Máslo by mělo 3 hodiny odpočívat na pokojové teplotě, nebo ho dáme na minutu do mikrovlnky na minimální stupeň (nesmí být rozteklé, ale pouze změklé!). Při přípravě těsta musíme postupovat svižně. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přidáme máslo a 2-3 minuty propracujeme prsty. Přidáme vodu, aby se směs spojila v těsto a vymodelujeme kouli.
Troubu předehřejeme na 180°C. Na vále rozložíme pečící papír a rozválíme na něm těsto do velkého kruhu (na tloušťku cca 5 mm) a vložíme i s pečícím papírem do formy na quiche (o průměru 23 cm). Proděravíme vidličkou dno a položíme na něj pečící papír a na něj pečící fazole. Pečeme 10-15 min, než začne zlatavět. Odebereme fazole a papír a pečeme dalších 5 minut, až je dobře upečené.
Mezitím vložíme šafrán do hrnečku se lžící horké vody a necháme nasáknout aroma. Nastrouhané cukety promícháme se lžíčkou soli a dáme do cedníku. Na ně poklademe kolečka cuket, která též posolíme a necháme tak 30 minut odkapat přebytečnou vodu. Poté ještě utěrkou vysajeme přebytečnou vodu.
V misce rozklepneme vejce, dvě lžíce odebereme a nalijeme na těsto a pečeme dalších 5 minut, poté vyndáme z trouby a ztlumíme na 160°C. Do pánve dáme máslo a orestujeme na něm cca 3 minuty nejprve plátky cuket, poté nastrouhanou cuketu. Mícháme. Nastrouhanou cuketu dáme do mísy s vejci a přilijeme šlehačku, šafrán a pepř. Zamícháme dobře.
Směs nalijeme na těsto a pokydáme kozím sýrem. Navrch položíme plátky cukety, můžeme posypat zeleninovou solí. Pečeme 40 minut. Necháme vychladit a podáváme nejlépe se s rukolovým salátem.