![](https://carujeme.cz/wp-content/uploads/2023/10/to-prave-osvezeni-studena-polevka-gazpacho-4190-1-683x1024.jpg)
V hrnci zpěňte na oleji najemno pokrájenou cibuli, poté poprašte třtinovým cukrem a nechejte ho krátce zkaramelizovat. Přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a koření a nechejte tak 5 minut restovat. Poté přidejte na kostičky pokrájená čerstvá rajčata a znovu nechejte 5 minut restovat.
Přilijte pasírovaná rajčata a sklenici vody a nechejte 30 minut vařit. Nakonec vyndejte koření a polévku rozmixujte. Podávejte s nastrouhaným sýrem, bazalkou a pečivem.
Takto připravená polévka je krásně sladkokyselá, pokud máte radši sladší, libovolně si ji přislaďte cukrem.