Cuketovo-rajčatová polévka s quinoou
Další recept, kde využijete cuketu, navíc se super potravinou quinoou, kterou uděláte radost vašemu tělu. Quinoa je obilnina, která je známá jako potravina Inků, tudíž se jedla už před 5000 lety. A proč super potravina? Obsahuje totiž celkovou bílkovinu, tedy všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro náš organismus. Je bohatá na vlákninu (které není nikdy dost), obsahuje vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan. Disponuje vyšším množstvím betakarotenu, riboflavinu (vitaminu B2) a vitaminu E. Inky byla quinoa nazývána Chisya mama – matka zrno a je známo přes 250 jejich druhů. Využití quinoy je pestré od sladkého pečení, přes saláty, přílohy, slané zapékané pokrmy... takže si ji neváhejte pořídit a něco vyzkoušet. Třeba tuto polévku.

Ingredience na 6 porcí
- 1/2 hrnku quinoy
- 1 lžíci středně pálivého kari
- cca 400g cukety
- 500g rajčat
- 1 menší cibuli
- 4 snítky tymiánu
- sůl a pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Quinou namočte na 15 minut v misce do vody.
Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na kousky a zbavte bubáků. Cuketu oloupejte a zbavte semínek. Také nakrájejte na kousky. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostky.
Cibuli, cuketu a rajčata dejte do hrnce, přilijte asi 1 litr vody, přidejte tymián, osolte a trochu opepřete. Dejte vařit na 15 minut.
Quinou i s vodou dejte do jiného hrnce, přidejte další hrnek vody a kari koření a vařte asi 10 minut.
Polévku rozmixujte a přidejte zcezenou quinou. Dochuťte solí a pepřem.

Mohlo by vás zajímat:
Cuketa